Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. februarja 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 14.13 se je na smučišču Golte v občini Ljubno poškodovala smučarka. Oskrbel jo je reševalec na smučišču, nato pa jo je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Kranj

Ob 13.01 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in združena ekipa HNMP in GRS Brnik so poškodovanega smučarja na kraju oskrbeli. Helikopter SV ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 14.35 se je v Prečni ulici v Postojni, med opravljanjem gradbenih del, poškodoval delavec. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Postojna so pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.49 si je na Zgornjem trgu v Vuzenici občan pri mletju mesa na mesoreznici poškodoval prste. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca. Reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 17.20 so v Sokolski ulici v Šentilju gasilci PGD Šentilj nudili pomoč nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 23.56 so v Senčaku pri Juršincih, občina Juršinci, gasilci PGD Grabšinski Breg in Gabrnik oskrbeli obolelo osebo do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.12 sta na Ljubljanski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.55 je na uvozu na severno ljubljansko obvoznico iz krožišča Tomačevo proti Novim Jaršam, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo, se prevrnilo na streho in pri tem poškodovalo še eno osebno vozilo. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in na razlite, okolju nevarne tekočine posuli vpojno sredstvo.

Ob 16.12 je na cesti s Starega gradu, občina Kamnik, kolesar zapeljal s cestišča v strugo potoka. Gasilci PGD Kamnik so ob prihodu kraj dogodka zavarovali in reševalcem NMP Kamnik nudili pomoč pri prenosu poškodovanca v reševalno vozilo. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 17.34 sta na avtocesti Ljubljana–Grosuplje, občina Škofljica, med tunelom Debeli hrib in Mali vrh trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Ob 18.54 sta na cesti Mengeš–Rodica, občina Mengeš, trčili osebni vozili. Gasilci Centra zaščite in reševanja (CZR) Domžale, PGD Kamnik in Mengeš so protinaletno in protipožarno zavarovali mesto nesreče, odklopil akumulatorja, nevtralizirali razlite tekočine ter s tehničnim posegom iz vozil rešili tri poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.10 je v naselju Kozjak nad Pesnico v občini Kungota osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v drog električne napeljave in pristalo na brežini potoka. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi in jo prenesli do reševalnega vozila, dvignili vozilo iz potoka, nevtralizirali iztekle nevarne tekočine in odklopili akumulator. Reševalci NMP Maribor so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor. Zaradi podrtja električnega droga je prišlo do pretrganja električnih vodnikov, zato so bili na kraju prisotni tudi delavci Elektra Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.10 je na avtocesti med priključkoma Dobruška vas – Kronovo, občina Škocjan, kombinirano vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo s tehničnim posegom postavili na cesto in pomagali avtovleki. Reševalci nujne medicinske pomoči NMP Novo mesto so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Delavci DARS-a so zavarovali kraj s signalizacijo in očistili cestišče.

Ob 22.08 je v naselju Zbure, občina Šmarješke Toplice, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se prevrnilo in obstalo v obcestnem jarku. Gasilci Gasilsko–reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Zbure so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, vozilo dvignili in ga postavili na cestišče, odklopili akumulator ter očistili posledice nesreče.

Izpostava Ptuj

Ob 16.33 so na Mariborski cesti na Ptuju verižno trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorje, očistili in nevtralizirali razlite tekočine ter usmerjali promet. Poškodovano osebo so reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.14 je na cesti Dravograd–Maribor v naselju Brezno, občina Podvelka, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnil na streho. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, posuli razlite motorne tekočine, preprečili nadaljnje iztekanje, vozilo postavili nazaj na kolesa ter usmerjali promet. Poškodovano osebo so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem prepeljali v UKC Maribor.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.20 je Na hribu, naselje Spodnja Besnica, občina Kranj, zagorelo gospodarsko poslopje. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj ter prostovoljni PGD Besnica, Bitnje, Podblica, Stražišče, Kokrica, Goriče, Mavčiče, Kranj-Primskovo, Britof in Žabnica so požar pogasili. V celoti je zgorelo ostrešje hleva in skladiščena krma, uničena je kmetijska mehanizacija. Ena oseba se je lažje poškodovala in so jo oskrbeli gasilci. Dežurni električar je odklopil elektriko na poslopju.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.47 so v naselju Negastrn, občina Moravče, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moravče so požar pogasili, zasilno očistili dimno tuljavo in pregledali dimnik ter okolico s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do pregleda dimne tuljave s strani pooblaščene osebe.

Ob 19.26 je ob Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorela baraka velikosti 3x3 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so požar pogasili. Baraka je uničena.

Ob 19.58 je ob Regentovi cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti 3x3 metre. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje. Baraka je bila v požaru uničena.

Ob 22.48 sta ob Hladilniški cesti v Ljubljani goreli dve baraki velikosti 3x3 metre in 3x2 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Trnovo so pogasili eno uničeno barako in del nadstreška druge barake ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 14.40 so v naselju Vinička vas v občini Lenart gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lenart so počakali, da so saje dogorele, pregledali okolico, očistili dimnik in lastnikom svetovali, naj ne kurijo do prihoda dimnikarja.

Ob 15.12 je v naselju Močna v občini Lenart zagorelo ostrešje in mansarda stanovanjske hiše v izmeri 12x12 metrov. Gasilci PGD Lenart, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Voličina, Selce in Pernica so požar omejili in pogasili. Požar je uničil skoraj celotno ostrešje hiše.

Izpostava Postojna

Ob 7.53 so v Komnu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so počakali, da saje zgorijo in delno očistili dimnik.

Izpostava Ptuj

Ob 17.08 je v naselju Strmec pri Polenšaku, občina Dornava, zagorel električni drog v neposredni bližini stanovanjske hiše. Domačini so požar do prihoda gasilcev pričeli gasiti sami. Gasilci PGD Dornava so požar pogasili in pregledali požarišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.32 so na ulici Pot Hameršak Emila v naselju Dol pri Hrastniku, občina Hrastnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dol pri Hrastniku in Hrastnik so goreče saje pogasili, prezračili prostore in preventivno pregledali okolico s termo kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.16 je na Rusjanovem trgu zagorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev je lastnik sam pogasil požar na motornem delu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik so s termo kamero pregledali vozilo in dodatno zalili motor vozila.

Izpostava Maribor

Ob 19.35 je na avtocesti pred izvozom Lenart v smeri Murske Sobote prišlo do požara osebnega vozila. Potniki so vozilo pravočasno zapustili, gasilci pa so požar, ki je vozilo popolnoma uničil, pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 13.45 je na železniški postaji v Divači gorelo v tovornem vagonu naloženim s premogom. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Divača in Senožeče so požar pogasili ter zavarovali druge vagone.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.22 je v naselju Tolsti vrh v občini Slovenske Konjice gorela suha trava na površini okoli enega hektara. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Žiče, Tepanje, Loče, Draža vas in Zbelovo so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Ob 13.00 so v naselju Krajnčica v občini Šentjur goreli suha trava, grmičevje in gozd na površini okoli 300x300 metrov. Gasilci PGD Šentjur in Slivnica so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar

Izpostava Kranj

Ob 17.42 je v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, gorelo na deponiji. Gasilci GARS Kranj, PGD Žabnica, Breg ob Savi in Mavčiče so na kraju ugotovili, da gorijo smeti na deponiji peska na površini okoli 20x20 metrov. Požar so pogasili in žarišča razkopali s pomočjo delovnega stroja, ki je bil na lokaciji.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.32 sta na rudniških sipinah na severni strani jezera v Kočevju goreli suha trava in podrast na več lokacijah na skupni površini okoli 1500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 16.04 je v bližini Obvozne ceste v Ljubljani gorela suha trava na površini okoli 700 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Ježica in GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 20.47 so ob Poljanski cesti v Ljubljani tleli ostanki zgorelega papirja v parku. Gasilci GB Ljubljana so žerjavico prelili z vodo.

Ob 21.21 so v bližini Sneberške ceste v Ljubljani na travniku pod kontrolo lastnika travnika gorele veje in med njimi pa tudi avtomobilske pnevmatike. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje so zaradi gorečih pnevmatik požar pogasili.

Ob 23.05 so gorele smeti v bližini romskega naselja v Grosuplju. Gasilci PGD Grosuplje so požar na površini približno 10 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.58 je na pokopališču v Ljutomeru gorelo na grobu. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Ljutomer.

Ob 19.12 je v Dolgi vasi, občina Lendava, prišlo do požara suhe trave. Požar na površini okoli 40 arov so pogasili gasilci PGD Lendava in Dolga vas.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.03 sta v bližini naselja Dobruška vas, občina Škocjan, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Dobrava so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov

Izpostava Ptuj

Ob 11.15 je na Zagrebški cesti na Ptuju prišlo do samovžiga humusa. Požar se je razširil na bližnjo leseno lopo. Do prihoda PGD Ptuj je občan sam pogasil ogenj. Gasilci so nato pregledali požarišče.

Ob 17.19 sta v naselju Mihovce, občina Kidričevo, v obcestnem jarku zagorela travišče in nasuto lubje. Gasilci PGD Mihovce - Dragonja vas so požar na površini okoli petnajst kvadratnih metrov pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.33 je na Industrijski cesti v Slovenskih Konjicah zaradi napake na tovornem vozilu iz hidravličnega sistema iztekla večja količina hidravličnega olja. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Industrijske gasilske enote (IGE) Konus Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, z absorbentom nevtralizirali razlito olje in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.57 je v Komenskega ulici v Ljubljani potopni stebriček poškodoval motorni del tovornega vozila, zaradi česar je iz vozila izteklo okoli 30 litrov motornega olja. Gasilci GB Ljubljana so z vpojnimi sredstvi posuli razlitje in zasilno zatesnili poškodovani del motorja. Nudili so tudi pomoč vlečni službi pri odstranitvi vozila s cestišča.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.12 sta v bližini naselja Kromberk, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno najdene tri topovske granate in razbiti del topovske granate, skupne mase 38,6 kilogramov. Nevarne najdbe, avstrijske, francoske in italijanske izdelave izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.02 sta v bližini naselja Grgarske Ravne, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeni italijanski topovski granati skupne mase 10,3 kilogramov. Nevarni najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.06 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje z dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto nepoškodovano osebo.

Izpostava Maribor

Ob 12.21 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do stanovanja.

Ob 14.52 so v Ulici Staneta Severja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti Policije odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta. V njem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.58 so na Trgu svobode na Ravnah na Koroškem padale ledene plošče s strehe objekta. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so z opozorilnimi trakovi zavarovali kraj dogodka in obvestili pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.41 se je na lokalni cesti na Sveti Planini v občini Trbovlje nagnilo drevo čez cesto. Gasilci PGD Klek so drevo razžagali, odstranili in počistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/