Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje o Zakonu o tujcih za upravne enote

Direktorat za migracije je organiziral spletno usposabljanje o izvajanju določb Zakona o tujcih, ki so v pristojnosti upravnih enot.

Udeležence usposabljanja je najprej nagovorila generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik. Zahtevnost in kompleksnost izvrševanja nalog s področja Zakona o tujcih je ponazorila s podatkom, da je v njem prenesenih 16 direktiv in en sklep Evropske unije, poleg tega pa se z njim ureja tudi izvajanje sedmih uredb Evropske unije. To kaže na potrebo po izvedbi tovrstnega usposabljanja, ki ministrstvu omogoča predajo strokovnih napotkov in izmenjavo izkušenj z upravnimi enotami o izvajanju Zakona o tujcih tudi izven okvira rednih in že ustaljenih poti (pisna komunikacija preko pojasnil, odgovorov, usmeritev za delo in podajanje informacij po telefonu).

Uslužbenci Sektorja za migracijsko politiko in zakonodajo so na usposabljanju poleg odgovorov na vprašanja predstavili tudi vsebino nedavno sprejetih podzakonskih aktov Zakona o tujcih:

  • Pravilnik o potrdilu o prijavi prebivanja in dovoljenju za prebivanje za državljane Evropske unije ter njihove družinske člane in družinske člane slovenskih državljanov;
  • Pravilnik o dovoljenju za prebivanje za državljane Švicarske konfederacije in njihove družinske člane;
  • Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o načinu izdaje dovoljenja za prebivanje in potrdila o pravicah obmejnega delavca, načinu zajemanja prstnih odtisov, načinu označitve prenehanja ter ceni izkaznice dovoljenja za prebivanje in potrdila o pravicah obmejnega delavca.

Usposabljanja se je udeležilo okrog 280 uradnikov iz vseh upravnih enot, ki izvršujejo naloge na področju tujcev.

Novela Zakona o tujcih je bila sprejeta marca 2021.

Generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik, sedi za mizo pred mikrofonom, zadaj zastave

Generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2