Skoči do osrednje vsebine

Z novo ministrico za obrambo Severne Makedonije o nadaljevanju dobrega sodelovanja

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je ob robu zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju srečal z novoimenovano ministrico za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanko Petrovsko.

Minister Matej Tonin je kolegici najprej čestital ob prevzemu funkcije in ji zaželel dobro delo tudi naprej. Ministra sta se strinjala, da je treba nadaljevati dobro dvostransko sodelovanje med državama in zastavljene projekte.

Mednje sodi tudi donacija Severne Makedonije, ki bo v kratkem na ogled v Parku vojaške zgodovine Pivka. Severna Makedonija je Sloveniji donirala protiletalski top Flak 38. Minister Tonin se je ministrici Petrovski zahvalil za donacijo in izrazil željo, da bi ga ob ministričinem obisku Slovenije skupaj predala v uporabo Parku vojaške zgodovine Pivka.

Slovenija že od leta 2017 sodeluje v Natovi misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, del slovenskega kontingenta so tudi črnogorski vojaki. Letos poleti se bodo pridružili še makedonski, zato je minister Tonin poudaril, da se veseli sodelovanja med državami. »Misija Okrepljena prednja prisotnost je pomembna za krepitev bojne pripravljenosti, inteoperabilnosti in sodelovanja med državami, posebej s Črno Goro in sedaj še Severno Makedonijo.«

Ministra Tonin in Petrovska sta govorila tudi o vzpostavitvi programa Berovo, ki predvideva usposabljanje makedonskih gasilcev v Sloveniji. Ministra sta izrazila namero, da bi program zaživel čimprej.

Ministra sedita za konferenčno mizo pred zasedanjem ministrov Nata

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je ob robu zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju srečal z novoimenovano ministrico za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanko Petrovsko | Avtor: Monika Sušanj