Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje ministric in ministrov EU za zaposlovanje in socialno politiko v Bordeauxu

Danes je v Bordeauxu potekalo neformalno srečanje ministric in ministrov EU za zaposlovanje in socialno politiko, ki ga je organiziralo francosko predsedstvo Svetu EU. Srečanja se je udeležila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Osrednja tema dopoldanske razprave je bila vpliv digitalnih in podnebnih sprememb na trg dela ter na podporo politikam na nacionalni in evropski ravni. Podnebne in digitalne spremembe prinašajo za trg dela veliko izzivov, ki ponujajo možnosti za nesluten razvoj v smeri zagotavljanja večje blaginje za vse, vendar hkrati s seboj prinašajo celo vrsto tveganj. V bodoče bo ključno zagotoviti nadaljnjo učinkovitost aktivne politike zaposlovanja, vlaganje v človeški kapital ter skrb za pridobivanje novih znanj in spretnosti, kar bo ustrezalo zahtevam novonastalih delovnih mest na eni strani in krepilo zaposljivost posameznikov na drugi strani.

Državna sekretarka Mateja Ribič je v svojem nastopu dejala, da podnebne in digitalne spremembe vplivajo na delovna mesta, ki zahtevajo nove spretnosti in znanja. Poudarila je tudi, da moramo biti pri zelenih in digitalnih prehodih pozorni na ljudi vseh generacij: »Uspeh prehoda bo odvisen od njihovih znanj, spretnosti in zmogljivosti.« Pri tem je posebej izpostavila programe, ki jih Slovenija namenja težje zaposljivim osebam.

V popoldanskem delu srečanja so države članice, evropski socialni partnerji, komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit, predstavniki Evropskega parlamenta in civilne družbe razpravljali o pomenu vlaganja v znanja in spretnosti, podpori poklicnemu prehodu in okrepitvi socialnega dialoga.

Državna sekretarka Mateja Ribič je sodelovala na razpravi o vlaganju v znanja in spretnosti. Ob tem je dejala, da Slovenija za zaposlene in podjetja zagotavlja programe izobraževanj za pridobivanje novih znanj in veščin ter izpostavila sistem znanj in spretnosti, ki se vzpostavlja in bo pomagal pri načrtovanju politik in aktivnosti. Dodala je še, da je pri tem ključno tudi sodelovanje med zaposlenimi, pristojnimi institucijami, socialnimi partnerji in ponudniki izobraževanj.