Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek podpisal memorandum o sodelovanju z Združenimi arabski emirati

Minister dr. Jože Podgoršek se je drugi dan obiska v Združenih arabskih emiratih (ZAE) srečal z ministrico za podnebne spremembe in okolje ZAE Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri. Ministra sta podpisala tudi memorandum o sodelovanju med ministrstvoma, na področju trajnostnega razvoja in prehranskih sistemov. »Podpis pomeni nov politični korak v smeri boljšega sodelovanja obeh držav na področju trajnostne pridelave hrane in promocije slovenske hrane v ZAE«, je dejal dr. Podgoršek. Minister je s predstavniki slovenskih živilskih podjetij in Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij danes obiskal tudi največji specializirani živilski sejem v regiji Gulfood.
Ministra sedita za masivno leseno mizo in podpisujeta memorandum. Za njima zastavi obeh držav.

Minister dr. Jože Podgoršek in ministrica za podnebne spremembe in okolje Združenih Arabskih Emiratov (ZAE) Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Današnji obisk v Dubaju je minister začel na sejmu Gulfood. Gre za največji specializirani živilski sejem v regiji, ki si ga je ogledal skupaj z ostalimi predstavniki slovenskih podjetij in Gospodarske zbornice Slovenije. Sejem je ponudil izjemno priložnost za slovenska podjetja in njihove poslovne aktivnosti. ZAE večino hrane uvozi, zato so zelo iskani proizvodi višje kakovosti, tako s področja perutninskega mesa, ribjih proizvodov, mleka in mlečnih proizvodov, pijač in drugih proizvodov. Minister je na sejmu opravil nekaj srečanj, namenjenimi podpori možnosti izvoza in sodelovanja s ključnimi poslovnimi deležniki. Predstavniki slovenskih podjetjih sejem vidijo kot zelo pomembnega in veliko poslovno priložnost za nastop na trgih ZAE in se nameravajo v naslednjih letih na njem organizirano predstaviti.

Minister dr. Podgoršek se je nato na dvostranskem srečanju sestal z ministrico za podnebne spremembe in okolje ZAE Mariam Bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri. Ministra sta poudarila pomemben napredek pri sodelovanju med državama in izpostavila potrebo po nadaljnjem in tesnejšem sodelovanju. Ministra sta nato podpisala memorandum o sodelovanju na področju trajnostnega razvoja in prehranskih sistemov. Minister je podpis memoranduma ocenil za pomembno dejanje. »Vesel sem, da sta ministrstvi v kratkem času uskladili besedilo memoranduma in da ga imava danes priložnost podpisati. Na njegovi podlagi bosta ministrstvi razvijali sodelovanje na področjih trajnostnega razvoja podeželja, trajnostne proizvodnje hrane, varnosti hrane, veterinarskem področju in fitosanitarnih vprašanjih ter spodbujanju trgovine s kmetijskimi proizvodi in investicijami«. Ministrici ZAE je dr. Podgoršek predal tudi seznam slovenskih strokovnjakov in znanstvenih institucij, ki bi želeli sodelovati s kolegi iz ZAE ter katalog izdelkov slovenske živilsko-predelovalne industrije, ki so primerni za uvoz v ZAE.

Minister se je na slovenskem paviljonu na EXPO sestal tudi s predstavniki nekaterih drugih podjetij in držav ter gospodarske zbornice iz emirata Ajman. Ogledal si je tudi priprave na postavitev interaktivne razstave Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, s katero bo opozarjalo na globalno problematiko odpadne hrane, ki se izgubi ali zavrže na vseh stopnjah prehranske verige. Razstava bo obiskovalcem na ogled v vsebinskem sklopu »Food, Agriculture & Livelihoods«, ki se začne 17. 2. 2022.