Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek obisk v Dubaju začel s poslovno konferenco »Slovenija – zelena miza Evrope«

Minister dr. Jože Podgoršek danes začenja delovni obisk v Dubaju (Združeni arabski emirati – ZAE). Prvi dan obiska je bil namenjen podpori slovenskim podjetjem in spodbujanju poslovnega sodelovanja med državama z namenom prodora slovenske živilske industrije v ZAE.

»Danes poskušamo z delegacijo slovenskih živilsko predelovalnih podjetij in ponudnikov pijač na teh novih trgih poiskati poslovne priložnosti. Slovenija ponuja vrhunske proizvode. V celotni agroživilski verigi upoštevamo zelo stroga evropska pravila za varnost in kakovost hrane. Naravni in strukturni pogoji v veliki meri določajo usmeritev kmetijske proizvodnje, v zadnjih letih se tudi vse več slovenskih pridelovalcev odloča za ekološko pridelavo hrane,« je poudaril minister dr. Podgoršek.

Minister Podgoršek na EXPO Dubaj

Minister Podgoršek na EXPO Dubaj | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Na slovenskem paviljonu na EXPO Dubaj je danes potekal poslovni forum »Slovenija – zelena miza Evrope«, ki ga je organizirala Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj. Na forumu so bile predstavljene najboljše rešitve s področja kmetijstva in živilske industrije v Sloveniji ter pomen celotne panoge za slovenski prostor. Minister dr. Podgoršek je uvodoma predstavil izjemne naravne danosti Slovenije: »Slovenija je eno najbogatejših območij biotske raznovrstnosti na svetu. Smo ena najbolj vodno bogatih držav v Evropi, v našo ustavo smo vključili celo pravico državljanov do kakovostne pitne vode. Slovenija je tudi ena najbolj gozdnatih držav v Evropi. Naše trajnostno in naravi blizu gospodarjenje z gozdovi je mednarodno priznano in dobro poznano. Poleg tega smo ponosni, da se imenujemo narod čebelarjev in da smo znani po skrbi za čebele, ki so eden od znakov čistega in zelenega okolja. Trajnost je tudi v središču naše proizvodnje hrane, kjer sledimo zelo strogim okoljskim in podnebnim ciljem. Ti cilji bodo od leta 2023 dalje v skladu z evropskim zelenim dogovorom in njegovimi strategijami „od vil do vilic“ in EU za biotsko raznovrstnost še višji.«

V nadaljevanju je dr. Podgoršek podrobneje predstavil slovensko kmetijstvo ter živilsko-predelovalno industrijo kot pomemben del agroživilske verige. »Poleg dolgoletne tradicije in izrazito izvozne usmerjenosti je naša živilskopredelovalna industrija znana po visoki kakovosti. Kakovost predelanih slovenskih agroživilskih proizvodov je priznana tako na tradicionalnih sosednjih trgih kot tudi na Bližnjem vzhodu, v ZDA, na Kitajskem in drugod. V celotni agroživilski verigi sledimo zelo strogim evropskim pravilom za varnost in kakovost hrane. V zadnjih letih se vse več slovenskih proizvajalcev odloča za ekološko pridelavo hrane.«

Minister dr. Podgoršek bo jutri s predstavniki slovenskih podjetij obiskal največji specializirani živilski sejem v regiji »Gulfood«. Srečal pa se bo tudi z ministrico za podnebne spremembe in okolje ZAE Mariam Mohammed Saeed Al Mheiri, ministra pa bosta podpisala tudi memorandum o soglasju med ministrstvoma, ki se nanaša na sodelovanje na področju trajnostnega razvoja in prehranskih sistemov.