Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Jelka Godec na obisku v Primorsko-notranjski regiji

Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je danes po programu, ki je bil predviden za predsednika vlade Janeza Janšo, obiskala primorsko-notranjsko statistično regijo, ki jo sestavljajo občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna.

Ta regija je ena izmed manjših po številu prebivalstva, obenem pa je priljubljen cilj za enodnevne obiske in izletniški turizem. Naravne znamenitosti, kulturne zanimivosti in kulturna dediščina privabljajo številne dnevne obiskovalce. V regiji imajo najvišjo delovno aktivnost v državi, najvišji delež samozaposlenih (13,5 %) in najvišji delež trajnih travnikov in pašnikov na kmetijskih zemljiščih. V preteklih letih se je znatno okrepil razvoj podpornega okolja za gospodarstvo in podjetništvo. Lesarstvo ostaja obetavna panoga predvsem zaradi naravnih danosti območja. Regija je namreč bogata z gozdom, treba pa je nadgraditi izrabo te surovine z večanjem dodane vrednosti končnega izdelka.

Člani vlade so se danes najprej sešli na delovnem posvetu v občini Cerknica, kjer je ministrsko ekipo pozdravil tamkajšnji župan Marko Rupar. V uvodnem nagovoru je poudaril, da je izjemno vesel, da vlada pride na teren, kjer se z lokalnimi predstavniki dogovori o delu in nato dogovorjeno tudi izpolni. V času prejšnjih vlad cerkniški župan takšnega zanimanja za sodelovanje z lokalno samoupravo ni zaznal. "Povišanje povprečnine pa je bilo ogromen korak k temu, da se lahko celotna občina Cerknica enakomerno razvija," je še dejal Rupar in poudaril, da se tudi sam vse od začetka županovanja zavzema za enakomeren razvoj občine ter da ga veseli, da vlada s svojimi ukrepi in dejanji skrbi za enakomeren razvoj Slovenije.

Na delovnem posvetu so ministrice in ministri spregovorili o vrsti odprtih vprašanj in tudi rešili marsikatero že dolgotrajno težavo. Ministrska ekipa je sicer govorila predvsem o projektih v regiji, ki so financirani s kohezijskimi in evropskimi sredstvi, gospodarskih priložnostih, turističnih zmogljivostih regije, izobraževanju, dolgotrajni oskrbi, kulturi in arhitekturni dediščini, notranjih zadevah in težavah z ilegalnimi migranti, digitalizacijo in dostopnostjo svetovnega spleta, pa tudi o delovanju pravosodja v tej regiji. Veliko pozornosti so ministrice in ministri namenili vprašanjem infrastrukture in povezljivosti regije, problematiki divjih zveri, delovanju vadišča Poček. Govorili so tudi o delovanju lokalne samouprave.

Po skupinskem fotografiranju celotne vlade so sledili ločeni programi državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade Jelke Godec ter ministric in ministrov. V okviru obiska so potekala srečanja s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji.

Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec se je še pred jutranjim delovnim posvetom srečala z županom občine Cerknica Markom Ruparjem. Pogovarjala sta se predvsem o občinskih projektih in vlaganjih v infrastrukturo v Cerknici. Govor je bil tudi o vzdrževanju in ohranjanju kulturne dediščine.

Državna sekretarka Jelka Godec je po delovnem posvetu obiskala podjetje Hidravlik servis d.o.o., kjer se je srečala z vodstvom podjetja in si ogledala proizvodnjo. Sprva je podjetje predvsem servisiralo dvigala, platforme, hidravlične komponente ter izdelovalo nadgradnje na tovornih vozilih, nato je dejavnost razširilo s prodajo dvigal, dvižnih platform in drugih hidravličnih komponent. Leta 2002 je podjetje pridobilo zastopstvo za hidravlična dvigala italijanskega proizvajalca FASSI. Svojo konkurenčno prednost gradi na visokotehnološki opremljenosti. Danes je podjetje generalni zastopnik za dvigala FASSI na trgih Slovenije in Hrvaške. V pogovorih z vodstvom podjetja Hidravlik servis d.o.o. so spregovorili o zaposlovanju mladih, vajeništvu in sodelovanju gospodarstva z izobraževalnimi ustanovami. Pogovor je tekel tudi o obdavčitvi stroškov dela.

Državna sekretarka Jelka Godec se je nato skupaj z Zdravkom Počivalškom, podpredsednikom vlade in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matejem Toninom, podpredsednikom vlade in ministrom za obrambo, Cvetom Uršičem, državnim sekretarjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Jernejem Vrtovcem, ministrom za infrastrukturo, Vaskom Simonitijem, ministrom za kulturo, mag. Andrejem Vizjakom, ministrom za okolje in prostor, in Zvonkom Černačem, ministrom, pristojnim za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, na delovnem kosilu srečala z župani primorsko-notranjske regije. Sodelovali so Jože Doles, župan občine Bloke, Marko Rupar, župan občine Cerknica, Emil Rojc, župan občine Ilirska Bistrica, Janez Komidar, župan občine Loška dolina, in Robert Smrdelj, župan občine Pivka. Ministrske ekipa in župani so obravnavali sanacijo degradirane cone Javor, posodobitev regionalnih cest v vsej regiji, dolgotrajno oskrbo, razvoj in varnost v Ilirski Bistrici in vprašanje vadbišča Slovenske vojske na Počku.

Po delovnem kosilu je državna sekretarka Jelka Godec obiskala kmetijo Slavec na Knežaku, kjer si je ogledala posestvo in se pogovorila z lastnikoma kmetije. Lastnik Gregor Slavec je pred devetimi leti začel oživljati kmetijo, na kateri je do leta 1991 kmetoval njegov ded. Kmetiji je vrnil življenje in jo oplemenitil z inovativnim izdelki ter jo odprl za obiskovalce, tako da lahko spoznajo delo na kmetiji. Lastnik Gregor Slavec je za svoje delo prejel tudi naziv inovativni mladi kmet leta 2021. Kmetija je sicer registrirana kot didaktična kmetija, na njej gojijo maline, pridelujejo kozje mleko in redijo avtohtone slovenske živali: kranjske čebele, brežiške koze, bovške ovce, srnaste koze, štajerske kokoši, cikasto govedo in osličke.

V okviru dopolnilne dejavnosti se na kmetiji ukvarjajo še s proizvodnjo sadnih in zelenjavnih sokov, proizvodnjo sladoleda in sirov, apiturizmom, predelavo medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka, propolisa in voska, tradicionalno proizvodnjo testenin...

Pred večerno javno tribuno si je državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec ogledala razstavo v Centru o velikih zvereh Dina Pivka. V centru trajnostno skrbijo za poznavanje in širjenje razumevanja velikih zveri med prebivalci in obiskovalci ter tako dolgoročno pripomorejo k zmanjševanju konfliktov in izboljšanju stanja populacije velikih zveri na slovensko-hrvaškem čezmejnem območju.

Državna sekretarka Jelka Godec se je srečala tudi z županom občine Pivka Robertom Smrdeljem. Govorila sta predvsem o načrtih za prihodnost Parka vojaške zgodovine Pivka in razvoju Centra o velikih zvereh Dina.

Regijski obisk se je končal na javni tribuni o razvoju Primorsko-notranjske regije, ki je potekala v Pivki in na kateri so sodelovali župani, podjetniki, direktorji zavodov in nosilci razvoja v regiji.