Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar se je v Postojni sestal s predstavnicami zdravstvenih domov Primorsko-notranjske regije

V sklopu vladnega regijskega obiska je minister za zdravje Janez Poklukar obiskal zdravstveni dom Postojna in se sestal s predstavnicami primarne ravni iz Primorsko-notranjske regije.

Minister se je v izjavi za medije, v kateri sta sodelovala tudi direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec in poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk zahvalil primarni ravni, s tem pa vsem zdravstvenim delavcev in osebju, ki so se uspešno spopadali s pandemijo. Minister je pohvalil vse zdravstvene domove, katere je postavil za zgled v soočanju z izzivi na primarni ravni ter se zdravstvenim delavcem zahvalil za predanost v tem skupnem boju.

V nadaljevanju je povedal, da je Ministrstvo za zdravje pripravilo ukrepe za reševanje izzivov na primarni ravni, kot so spodbude v izobraževanju, dodatek v višini 20% za zdravnike z odobreno specializacijo iz družinske medicine za leti 2021 in 2022, ter rudi nagrajevanje, širjenje in razbremenitev timov ambulant družinske medicine za boljše delovanje, učinkovitost in dostopnost zdravstvenega sistema. Obenem pa je Ministrstvo spodbudilo hitrejše zaposlovanje zdravnikov in medicinskih sester iz tujine in sicer z prilagoditvijo izpita za znanje slovenskega jezika C1, ki se od 1. 6. 2022 naprej potrjuje tudi s potrdilom zbornice. Prav tako je navedel spodbude za sekundarij, ki še ni pridobil specializacije, le-ta prve tri mesece opravi na področju družinske oz. urgentne medicine in je tako hitreje vključen v delovni proces. Na koncu se je dotaknil tudi izboljšav na področju osnovnih licenc in kompetenc medicinskih sester za reševanje kadrovske stiske in omenil Zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v letih 2021 do 2031, ki bo infrastrukturo podprl sistemske spremembe v zdravstvu.

Minister je povedal, da je kljub doseženemu vrhu okužb petega vala epidemije, še vedno potrebno vzdrževati previdnost v enotah intenzivne terapije, kjer vrh še čakamo. Obeta se nam normalnost, kakršno smo imeli pred pandemijo, ki bo prilagojena bolezni, ki nas bo še nemara še naprej spremljala, je nadaljeval minister.

Minister: »Prihodnji teden organiziramo posvet slovenskega zdravstva, na katerem bo potekala razprava o ukrepih, s katerimi bomo prehajali iz epidemičnega nazaj v družbo, v kakršni smo živeli pred pandemijo.«

Minister je poudaril dolgoročen strateški cilj po izboljšanju stanja v zdravstvu. Dejal je še, da težav ni mogoče rešiti v kratkem času ter pokazal na korake, ki so že bili storjeni v jeseni, ko so sklenili prvi dogovor s sindikatom delavcev v zdravstveni negi ter sprejeli Zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031, prav tako Zakon o dolgotrajni oskrbi. Pogajanja s sindikatom zdravstvene nege in socialnega varstva še potekajo.