Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek in državni sekretar Irgolič zaključila obisk primorsko-notranjske regije

Minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar mag. Aleš Irgolič sta danes obiskala primorsko-notranjsko regijo v okviru vladnega regijskega obiska. Minister se je srečal s predstavniki Agrarne skupnosti Cerknica in šestih drugih objezerskih agrarnih skupnosti ter v vodstvom podjetja Pivka Delamaris. Državni sekretar je obiskal Osnovno šolo (OŠ) Podgrad si ogledal Gozdno hišo in učno pot na Mašunu ter obiskal Center o velikih zvereh DINA.
Minister se pogovarja s predstavnikom Skupine Pivka-Delamaris

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Minister je današnji obisk začel na delovnem posvetu vlade v Cerknici. Sledilo je srečanje s predstavniki Agrarne skupnosti Cerknica in šestih drugih objezerskih agrarnih skupnosti. Ministru so predstavili projekt, ki so ga izpeljali po žledolomu. V dveh letih so zasadili 12.200 sadik mladih dreves, kasneje pa še 2400 sadik smreke in bukve. Z ministrom so se pogovorili tudi o izzivih, s katerimi se trenutno soočajo. Minister jim je predstavil novosti, ki jih prinaša novo programsko obdobje skupne kmetijske politike, in poudaril pomen agrarnih skupnost za razvoj kmetijstva: »Moral sem razumeti pomen agrarnih skupnosti. Po tem, ko sem jih dobro spoznal, sem opazil njihov izreden pomen za slovensko kmetijstvo. Pomagalo nam je tudi pri pripravi novele zakona o agrarnih skupnostih«. Dotaknili so se tudi novele zakona o agrarnih skupnostih in prednostih, ki jih le ta prinaša.

V nadaljevanju je obiskal tudi podjetje Pivka Delamaris. Skupina Pivka Delamaris je del skupine Jata Emona, družbe v slovenski lasti, ki zaposluje več kot 900 zaposlenih in ustvari preko 150 milijonov evrov letnega prometa. Podjetje se ponaša se bogatim znanjem, strokovnostjo in tako posledično široko ponudbo piščančjega mesa in mesnih izdelkov ter konzerviranih rib v olju in z zelenjavo ter njihovo visoko kakovostjo, ki ima tradicijo že več kot 140 let. Nekateri izdelki so vključeni tudi v shemo Izbrana kakovost. Skupaj s predstavniki podjetja si je ogledal proizvodnjo ribjih in perutninskih izdelkov. Pogovorili so se tudi o izzivih, s katerimi se podjetje trenutno sooča, in novem programskem obdobju skupne kmetijske politike. Ob tem je minister povedal: »V naslednjih letih moramo v Sloveniji bistveno izboljšat sodelovanje in povezovanje v verigi preskrbe s hrano. V novem programskem obdobju moramo investirati v tiste razvojne projekte, ki jih kmetijstvo dejansko potrebuje«.

Regijski obisk Primorsko-notranjske regije je državni sekretar mag. Aleš Irgolič začel na OŠ Podgrad, kjer so mu predstavili program Šolski ekovrtovi. Namen programa je omogočiti otrokom neposreden stik z vrtom in pridelavo hrane, da bodo znali ceniti lokalno, kakovostno in eko hrano ter poklic kmeta. Ravno ta projekt je tudi spodbudil mlade, da so se odločili za nadaljevanje izobraževanja v kmetijstvu. Sledil je obisk gozdna hiše Mašun in Mašunske gozdne učne poti. To sta točki za spoznavanje življenja snežniško-javorniških gozdov in središče za raznovrstna strokovna srečanja, izobraževanja, posvete in delavnice. Državnemu sekretarju Irgoliču so predstavili Mašunsko učno pot ter živali in gozd z območja Mašuna. Nazadnje si je državni sekretar ogledal Center o velikih zvereh DINA, ki je središče zbiranja in podajanja informacij o pomenu ohranjanja velikih zveri in o njihovi vlogi v naravi.

Minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar mag. Aleš Irgolič sta obisk zaključila na javni tribuni, ki je potekala v Pivki.