Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič: Primorsko-notranjska regija izkazuje velik potencial in predanost

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
V okviru današnjega obiska vlade v Primorsko-notranjski regiji, je minister za digitalno preobrazbo obiskal podjetje LINGVA d.o.o, Podjetniški inkubator Perspektiva v Postojni ter Gimnazijo Ilirska Bistrica, kjer je na informativnih dneh nagovoril mlade nadobudne bodoče dijake računalništva.
Minister za digitalno preobrazbo na Gimnaziji Ilirska Bistrica preko Zooma nagovoril dijake na informativnih dneh za program Tehnik računalništva.

Minister za digitalno preobrazbo na Gimnaziji Ilirska Bistrica preko Zooma nagovoril dijake na informativnih dneh za program Tehnik računalništva. | Avtor: Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo

1 / 4

Minister za digitalno preobrazbo je vladni obisk začel s posvetom vlade v Cerknici, temu pa so sledili ločeni obiski ministrov in ministric. Mark Boris Andrijanič je najprej obiskal podjetje LINGVA d.o.o., ki od leta 1997 piše samostojno uspešno zgodbo proizvodnje tiskanih vezij. Zahvaljujoč stalnim investicijam v novo opremo in inovativne tehnološke postopke, danes v podjetju proizvajajo visokotehnološke produkte, poleg tiskanih vezij pa so specializirani tudi za lasersko rezalne šablone, pri čemer se uvrščajo med tri največje proizvajalce šablon. V četrt stoletja, ko so pospešeno vlagali v tehnološki razvoj podjetja, so uspešno prodrli na tuje trge in zato danes med strankami podjetja najdemo visokotehnološka podjetja kot so Audi, Porche, Gorenje in Intra Lihting.

Minister Andrijanič je nadaljeval obisk Primorsko-notranjske regije na Gimnaziji Ilirska Bistrica, kjer je v času ministrovega obiska potekal virtualni informativni dan programa Tehnik računalništva. Minister za digitalno preobrazbo je uvodoma pozdravil devetošolce, ki jih zanima vpis na smer računalništvo, ter se v svojem nagovoru ustavil predvsem pri dekletih. Na današnji mednarodni dan žensk in deklet v znanosti je Andrijanič virtualno na informativnih dnevih Gimnazije Ilirska Bistrica spodbudil predvsem tudi dekleta, da se odločijo za tehniške programe in poklice, ki ne bodo nikoli zastareli, pač pa se vedno bolj razvijali.  Vsem bodočim dijakom je minister zaželel pogumno ter s srcem in zanimanjem sprejeto odločitev za srednjo šolo. »Vi ste prihodnost Slovenije, zato le pogumno naprej,« jim je ob koncu sporočil minister. V letošnjem šolskem letu Gimnazijo Ilirska Bistrica obiskuje 180 dijakov, od tega 102 dijaka v programu Tehnik računalništva in 78 dijakov v gimnazijskem programu.

Ob koncu se je minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič skupaj z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom sestal z vodstvom Podjetniškega inkubatorja Perspektiva v Postojni. Gre za enega najmlajših inkubatorjev v Sloveniji, v katerem se že rojevajo ideje, uspešni projekti in perspektivne zgodbe. Med drugim podjetniški inkubator izvaja programe za razvoj novih turističnih ponudnikov in dvig podjetniških kompetenc zaposlenih v programu spodbujanja podjetnosti mladih Start-Tourism-Up. Inkubator je trenutno v fazi investicije 2. nadstropja, ki bo omogočil novih 800 m2 površin za majhna zagonska podjetja, ki bodo ob mentorski podpori v bodoče krojila digitalno in gospodarsko sliko regije.

Vladni obisk je minister sklenil na javni tribuni v Pivki, kjer so se srečali ključni gospodarstveniki in drugi ključni nosilci razvoja v regiji.