Skoči do osrednje vsebine

Volivcem se za oddajo podpor kandidatnim listam ni treba naročiti na obisk upravne enote

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je za zagotovitev učinkovite podpore državljankam in državljanom pri izvedbi volilnih opravil načelnice in načelnike z dopisom (4. februarja 2022) in tudi na današnjem spletnem sestanku, na katerem so se načelnice in načelniki srečali z vodstvom Ministrstva za javno upravo, pozval, naj upravne enote oddaji podpor volivcev za kandidatne liste za volitve poslank in poslancev v državni zbor posvetijo posebno pozornost ter za ta namen zagotovijo posebno okence oziroma posebna okenca, glede na izkazane potrebe.
roka, ki oddaja glasovnico v volilno skrinjico

volilna skrinjica | Avtor: Alexandru Nika/Shutterstock.com

Kot je posebej izpostavil Koritnik, se volivcem za oddajo podpor ni treba naročiti za obisk upravne enote, kar naj načelnice in načelniki dosledno upoštevajo, ta napotek pa posredujejo vsem zaposlenim na upravnih enotah in morebitnim njihovim zunanjim sodelavcem.

Predlagal je še, naj upravne enote v okviru razpoložljivih kadrovskih možnosti, ugotovljenih potreb strank ter ob upoštevanju prioritetnega zagotavljanja nemotenega poslovanja na sedežih upravnih enot v čim večji meri zagotovijo možnost oddajanja podpor volivcev tudi na posameznih krajevnih uradih.

Redne volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije bodo potekale v nedeljo, 24. aprila 2022, roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo volitev v državni zbor, pa bodo v skladu s tem začeli teči v ponedeljek, 14. februarja 2022. Od tega dne dalje bodo volivci lahko, ob spoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2, v upravnih enotah oddali podporo kandidatnim listam (te bodo lahko oddali na predpisanih obrazcih v skladu z Zakonom o volitvah v državni zbor).

Poleg tega je bil Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 dopolnjen tako, da določa, da pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ni treba izpolnjevati volivcem na upravni enoti pri oddaji podpore za kandidatne liste za volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije.