Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek začel obisk Primorsko-notranjske regije

Minister dr. Jože Podgoršek je obiskal Primorsko-notranjsko regijo. V okviru obiska, ki se navezuje na jutrišnji vladni obisk te regije, je obiskal kmetijo Štjfanovi – Kinkuela in kmetijo Volk. Skupaj z državnim sekretarjem Alešem Irgoličem bosta obisk v regiji nadaljevala jutri.
Minister in predstavniki kmetije stojijo v krogu ter se pogovarjajo.

Minister dr. Jože Podgoršek in predstavniki kmetije Volk. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Prvi dan dvodnevnega obiska Primorsko-notranjske regije je minister začel na kmetiji Štjfanovi-Kinkela. Na kmetiji se ukvarjajo z rejo mini živali in pasemske perutnine. Zadnji dve leti so se intenzivneje posvetili reji najmanjše pasme goveda dexter, ki prihaja iz Irske in je pri nas precej redko. Govedo je primerno za strma pobočja, krave dajejo tudi mleko in sicer od 5 do 7 litrov na dan. Lastniki kmetije so ministru razkazali svojo posest ter predstavili cilje in izzive s katerimi se morajo soočati. Minister jim je predstavil tudi ukrepe, ki jih prinaša novo programsko obdobje skupne kmetijske politike.

V nadaljevanju si je ogledal še  Kmetijo Volk. Le ta je bila izbrana kot kmetija dobrih praks v sklopu projekta Carnivora Dinarica. Namen projekta je bil izboljšanje varstvenega stanja velikih zveri. Na kmetiji se ukvarjajo med drugim tudi z rejo drobnice in konjerejo. Čreda približno 30 ovac in koz se pase na območju vasi Suhorje, pred velikimi zvermi pa jih varuje 170 cm visoka elektromreža Ob pašniku je vzpostavljen tudi nadzorni sistem z visokoresolucijsko kamero z namenom spremljanja morebitne prisotnosti velikih zveri ob pašniku in njihovo vedenje ob stiku z varovalnimi ograjami. Kmetija se ukvjarja tudi s turizmom; obiskovalci lahko doživijo pravo kmečko doživetje in prenočijo na senu v objektu nad hlevom s konji.

Obisk Primorsko-notranjske regije bo minister dr. Podgoršek nadaljeval jutri, ko se mu bo pridružil državni sekretar Aleš Irgolič. Minister se bo srečal s predstavniki Agrarne skupnosti Cerknica in Dolenja vas pri Cerknici ter z vodstvom podjetja Pivka Delamaris. Državni sekretar Irgolič bo Ekovrtove na OŠ Podgrad, Gozdno hišo Mašun in Mašunska učna gozdna pot ter Center o velikih zvereh DINA v Pivki. Tradicionalno se bo jutrišnji dan začel z vladnim posvetom, zaključil pa z javno tribuno.