Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na globalni konferenci za svobodo medijev

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je preko avdio-video povezave sodeloval na hibridnem ministrskem sestanku Koalicije za svobodo medijev (Koalicija).
državni sekretar Raščan stoji pred kamero, za njim zastave

Državni sekretar dr. Raščan na globalni konferenci za svobodo medijev | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Ministrski sestanek je potekal v okviru tretje globalne konference o svobodi medijev, ki jo gosti Estonija. Na sestanku so sodelujoče nagovorili ministri sopredsedujočih držav Koalicije Kanade, Združenega kraljestva in Nizozemske. Hkrati je potekal prenos sopredsedovanja Koalicije iz rok Združenega kraljestva v roke Nizozemske, ki bo v nadaljevanju skupaj s Kanado vodila koalicijo. 

Državni sekretar dr. Raščan je v svojem nastopu izrazil podporo Koaliciji. Menil je, da novinarstvo ostaja nevaren poklic ter da številne države še naprej omejujejo in cenzurirajo medije. Dejal je, da svobodni, neodvisni in raznoliki mediji pomembno prispevajo k transparentnosti, odgovornosti in pravni državi, hkrati obveščajo družbe in se borijo proti  dezinformacijam. Svoboda izražanja, dostop do informacij, neodvisnost in pluralizem medijev skupaj z njihovim transparentnim lastništvom predstavlja temelj naših demokratičnih družb. Dodal je, da morajo države pokazati politično zavezanost za preprečevanje napadov in nasilja nad novinarji in medijskimi delavci ter zagotoviti kazensko odgovornost za zločine, storjene zoper njih. Poudaril je pomembno vlogo koalicije in pohvalil delo Visokega panela pravnih strokovnjakov. Ob zaključku je potrdil zavezanost Slovenije svobodi medijev.

Kanada in Združeno kraljestvo sta na prvi globalni konferenci za svobodo medijev julija 2019 ustanovili Koalicijo za svobodo medijev. Koalicija je partnerstvo 50 držav, ki si skupaj prizadevajo za svobodo medijev in varnost novinarjev. Kot mreža podobno mislečih držav igra pomembno vlogo pri osveščanju in zagotavljanju varnosti novinarjev in medijskih delavcev širom po svetu.