Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. februarja 2022.

Vetrolom

Dne 7. 2. 2022 so zaradi močnega vetra gasilci posredovali v občinah Celje, Ljubljana, Domžale, Ruše in Zagorje ob Savi. Aktiviranih so bili gasilci iz štirih prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. Močan veter je v občini Domžale odtrgal del plastične strehe objekta, na Šklendrovcu, občina Zagorje ob Savi, se je podrlo drevo na stanovanjski objekt, v Ljubljani in v Rušah se je podrlo drevo čez elektroenergetske vodnike, v naselju Pečovnik, občina Celje, pa na vozišče.

 

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 15.50 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Novega mesta, 65 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Stopič in Stranske vasi. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski petstopenjski potresni lestvici (EMS-98).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.50 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Kočevje, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 14.27 sta v Luciji, občina Piran, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, motorno kolo umaknili s ceste in posuli onesnaženo cestišče z absorbentom in ga očistili.

Ob 16.36 je v naselju Lucija, občina Piran, tovorno vozilo, ki je prevažalo plin, zapeljalo z vozišča. Gasilci Gasilske brigade (GB) Koper so zavarovali kraj dogodka. Voznik je sam poklical avtodvigalo, ki je vozilo dvignilo iz jarka in postavilo nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 21.39 je na cesti Mlaka pri Kranj–Tenetiše, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator ter vozilo, s pomočjo dvigala, postavili iz potoka ob cesto. Poškodovala se je ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.31 sta na avtocesti pri izvozu za Domžale trčili tovorni vozili. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja vozil. Eno osebo so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.24 sta na Dupleški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor.

Ob 19.19 je v naselju Slivniško Pohorje v občini Hoče - Slivnica osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb, odklopili akumulator in posuli iztekle tekočine. Reševalci NMP Maribor so tri poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor.

Ob 21.30 je v Ciglencah, občina Duplek, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in v dolžini 800 metrov posipali absorpcijska sredstva. Reševalcem NMP Maribor so pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. O dogodku so bili obveščeni vsi pristojni organi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.11 sta v Goriški ulici v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.55 so se v naselju Britof, občina Kranj, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj in PGD Britof so iz peči odstranili goreča drva in v peči preprečili dovod zraka. Do prihoda dimnikarja so lastniku odsvetovali kurjenje.

Ob 15.32 so v naselju Polje, občina Bohinj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Savica - Polje so pregledali okolico dimniške tuljave in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.45 je v naselju Račni vrh v občini Domžale zagorelo v dimniški tuljavi štedilnika na trda goriva vikenda. Gasilci CZR Domžale in PGD Žeje–Trojica so požar pogasili in očistili dimnik.

Ob 13.02 so se na Grumovi cesti v naselju Šmartno pri Litij, občina Šmartno pri Litiji, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šmartno pri Litiji so počakali do izgoretja saj in nudili pomoč dimnikarju, ki je očistil dimnik.

Ob 22.58 je v Stegnah v Ljubljani gorela baraka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so pogasili barako v velikosti 4 x 2 metra. Ogenj se je tudi že širil na bližnjo nadstrešnico, ki pa so jo gasilci pravočasno rešili.

Izpostava Maribor

Ob 11.11 je v Šentilju v Slovenskih goricah v občini Šentilj v podjetju Hofer zagorela vsebina zabojnika za kartonsko embalažo. Zabojnik prostornine okoli 30 kubičnih metrov se nahaja tik ob objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Šentilj, Ceršak in Paloma. Zadimljen objekt so prezračili. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Maribor, ki so pregledali zaposleni osebi, ki sta se lotili gašenja še pred prihodom gasilcev.

Ob 12.10 se je v večstanovanjskem objektu v Gunduličevi ulici v Mariboru v stanovanju na štedilniku žgala pozabljena hrana. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor–Pobrežje so odstranili zažgano hrano s štedilnika ter pregledali in prezračili objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.59 so v naselju Gozd v občini Ajdovščina zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Col in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so goreče saje pogasili, prostore prezračili in očistili dimno tuljavo.

Ob 12.22 se je v naselju Sela na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, kadilo iz stanovanja in se je sprožil javljalnik ogljikovega monoksida. Aktivirani so bili gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica. Na kraju so ugotovili, da je vzrok zamašena dimna tuljava. Stanovanje so prezračili in očistili dimno tuljavo ter lastnikom svetovali naj pokličejo dimnikarsko službo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.22 so v na Janževskem vrhu, občina Podvelka, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Gasilci PGD Brezno-Podvelka so varovali objekt do izgoretja saj, prezračili prostore in dimnik pregledali s termovizijsko kamero. Škoda ni nastala.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.07 sta ob sprehajalni poti med Novo vasjo in Lavo v Celju gorela suha trava in trstičje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Ob 13.21 so v naselju Spodnja Rečica, občina Rečica ob Savinji, gorele ciprese. Požar, ki se je razširili še na bližnjo uto, so pogasili gasilci PGD Rečica ob Savinji, Grušovje in Pobrežje.

Izpostava Kranj

Ob 14.27 je med Bledom in Bohinjsko Belo, občina Bled, zagorelo podrastje v gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Bled, Ribno in Mlino.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.57 je ob Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani zagorela baraka v izmeri 5 x 4 metre. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo. Baraka je v požaru uničena.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.06 je v Novi Gorici gorel železniški leseni prag. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so ogenj pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.23 je na Grajski cesti na Otočcu, občina Novo mesto, gorelo listje in gozdna podrast. Požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec.

Ob 16.47 je v Poganški ulici, občina Novo mesto, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Postojna

Ob 10.59 je pri naselju Brestovica pri Povirju v občini Sežana gorel kup slame. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Povir so pogasili požar na površini 15 kvadratnih metrov, kup prekopali, dodatno zalili z vodo in prekrili s peno.

Ob 16.56 so na Čukovici v Postojni gasilci PGD Postojna pogasili manjše nepogašeno, nenadzorovano kurišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 so v Ulici Ane Ziherlove v Ljubljani, na parkirišču poleg vrtca, goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 1.57 sta v Brilejevi ulici v Ljubljani, ob dovozu garaže pod stanovanjskimi bloki, gorela zabojnika za komunalne odpadke. Oba zabojnika in bližnje drevo so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 19.00 je na Cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so požar pogasili in okolico preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 14.11 je na Sladkogorski cesti v Šentilju ponovno zagorelo v zabojniku odpadne embalaže trgovinske poslovalnice. Gasilci PGD Šentilj so požar pogasili. zabojnik z odpadno embalažo pa je prevzelo podjetje Dinos. Gasilci vozilo komunalnega podjetja zaradi varnosti spremljali na deponijo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.01 je v borovem gozdičku v Novi Gorici gorelo v zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GRD Nova Gorica.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.37 je na Cesti. 3. julija v Hrastniku zagorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Hrastnik.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 so na Stresovi ulici v Kobaridu gasilci PGD Kobarid posuli po vozišču vpojno sredstvo zaradi razlitega olja in nato očistili vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.46 je v naselju Modrejce, občina Tolmin, sprehajalec našel topovsko granato. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta najdbo italijanske izdelave iz 1. svetovne vojne kalibra 102 milimetrov in mase 13 kilogramov odstranila in do uničenja shranila na varno.

Izpostava Postojna

Ob 11.48 se je nad naseljem Palčje v občini Pivka našla ročna bomba. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdeno ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne uničila na kraju.

Ob 14.07 so v Veliki Jeršanovi dolini, občina Postojna, na lokaciji nekdanje italijanske kasarne iz obdobja 1. svetovne vojne našli več kosov NUS. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije. Na kraju najdbe so uničili topovsko granato kalibra 75 mm jugoslovanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne, vžigalnik za minometno granato jugoslovanske izdelave iz obdobja 2. svetovno vojne in 4 kose buster za vžigalnik.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.45 je na Trgu svobode v Laškem zaradi počene vodovodne cevi voda zalila kotlovnico kulturnega doma. Gasilci PGD Laško so zaprli glavni ventil in iz objekta izčrpali okoli tri kubične metre vode.

Ob 22.13 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz dvigala več stanovanjskega objekta rešili 8 ujetih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.10 so v Lepodvorski ulici v Ljubljani so gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 11.56 je v naselju Zgornje Pirniče, občina Medvode, zaradi počene vodovodne cevi voda zalila prostore novega stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornje Pirniče so iz prostorov prečrpali okoli 100 kubičnih metrov vode.

Ob 12.14 so v Raičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 3.56 so v Trdinovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in pomagali onemogli osebi, ki je padla.

Izpostava Postojna

Ob 15.44 se je v Kidričevem naselju v Postojni kadi iz kletnega stanovanja zaradi počene cevi sistema za ogrevanje. Gasilci PGD Postojna so s tehničnim posegom odprli vrata kletnega stanovanja, preprečili nadaljnjo puščanje vroče vode in očistili razlito vodo po kletnih prostorih.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/