Skoči do osrednje vsebine

Slovenija odslej članica Odbora Združenih narodov za miroljubno uporabo vesolja

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na Dunaju se je začelo 59. zasedanje Znanstvenega in tehničnega pododbora Odbora Združenih narodov za miroljubno uporabo vesolja (angleško the United Nations Committ of the Peaceful Uses of Outer Space - COPUOS), ki bo trajalo do vključno 18. februarja 2022.

Prvič bo na odboru sodelovala tudi Slovenija, ki je konec leta 2021 poslala 100. članica tega pomembnega mednarodnega telesa za urejanje področja vesolja in s tem pridobila dostop do pomembnih informacij s področja vesolja.

Zaradi rastočega vesoljskega sektorja in izstrelitve prvih dveh satelitov v vesolje v letu 2021 se je namreč Republika Slovenija odločila, da zaprosi za članstvo v COPUOS. Naša kandidatura za članstvo je bila uspešna in tako je Slovenija konec leta 2021 postala članica te vodilne institucije na področju vesolja. Članstvo v COPUOS je priložnost za promocijo in širšo prepoznavnost slovenskega vesoljskega sektorja, kar je v svojem današnjem nagovoru na odboru izpostavil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Podjetja in institucije lahko izkoristijo možnosti predstavitve na številnih vzporednih dogodkih, ki potekajo ob zasedanjih COPUOS in njegovih pododborov, odpirajo pa se tudi priložnosti za sodelovanje v projektih, ki se izvajajo v okviru COPUOS. 

Z vključitvijo v COPUOS je Slovenija pridobila tudi dostop do pomembnih informacij s področja vesolja, predvsem kar se tiče zakonodaje in mednarodnega urejanja tega področja, ključnih trendih za prihodnost. Ob tem velja izpostaviti veliko zavezanost COPUOS za uporabo vesoljskih tehnologij pri izpolnjevanju zavez trajnostnega razvoja, zaščite okolja, za hitrejši gospodarski razvoj in za korist celotne družbe, kar je zelo skladno s prizadevanji Slovenije za zeleno in digitalno preobrazbo. Hkrati je razvoj tovrstnih tehnologij dobra gospodarska priložnost za slovenska podjetja, ki so zelo aktivna na tem področju, poleg številnih aktivnosti pa COPUOS vodi tudi register vesoljskih objektov, kar je pomembno prav zaradi registracije slovenskih satelitov, ki so že bili ali še bodo izstreljeni.

Slovenija je v zadnjem obdobju okrepila svoje dejavnosti na področju vesolja in pri tem dosegla kar nekaj odmevnih rezultatov. V letu 2020 sta bila v vesolje denimo izstreljena prva dva slovenska satelita, podpisan je bil nadgrajen Pridružitveni sporazum z Evropsko vesoljsko agencijo ((angleško European Space Agency ­– ESA), v zadnji fazi priprave pa je tudi Zakon o nadzoru vesoljskih dejavnosti. Vesoljski sektor v Sloveniji se hitro razvija, naša podjetja se pri tem osredotočajo predvsem na nišne proizvode in storitve ter pri tem uspešno sodelujejo z ESA, NASA (Nacionalna uprava za aeronavtiko in vesolje Združenih držav Amerike - National Aeronautics and Space Administration) in ostalimi pomembnimi globalnimi igralci na tem področju.

V družbo članic COPUOS tako vstopamo ob 30. obletnici našega članstva v Organizaciji združenih narodov (OZN), svoje zaveze k multilateralizmu in ohranjanju svetovnega miru in varnosti pa želimo dodatno okrepiti z našo kandidaturo v Varnostnem svetu OZN v obdobju 2024 – 2025.

59. zasedanje Znanstvenega in tehničnega pododbora Odbora Združenih narodov za miroljubno uporabo vesolja (v angleškem jeziku)