Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša udeležil podelitve Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada ter proslave ob slovenskem kulturnem prazniku.

Prešernovo nagrado prejme ustvarjalka ali ustvarjalec, ki je z vrhunskimi umetniškimi dosežki v svojem življenjskem opusu trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico; nagrado Prešernovega sklada pa ustvarjalka ali ustvarjalec za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in so obogatili slovensko kulturno zakladnico. Prešernovo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 sta prejela klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman.

Nagrado Prešernovega sklada leta 2022 pa so prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost, posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica; dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več premiernih vlog, skladatelj Damijan Močnik za ustvarjalni opus vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, režiserka in avtorica animiranih filmov Špela Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse.

Letošnja državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku se je oblikovala ob naslovu  "Up sreče v prsih hrani", Prešernovem verzu iz Krsta pri Savici, ki je bil osrednja točka kulturnega programa prireditve. S filmsko, plesno in igralsko upodobitvijo so se ustvarjalci spraševali o času preizkušnje, ki v vseh obdobjih zavezuje človeka k razumevanju predvsem njega samega, njegovega boja in rasti. Osrednja lika, Črtomirja in Bogomilo, sta odigrala mlada igralca Mak Tepšić in Lea Cok. Priredba in režija sta  delo Katje Pegan, predstava pa je nastajala med lanskoletnim zaprtjem zaradi epidemije covida-19 in je produkcija Gledališča Koper. Zdravljico sta tokrat recitirala igralca Patrizia Jurinčič Finžgar in Vladimir Jurc. S filmskim zapisom avtorjev Deana Grgurice in Mateja Sukiča so bili predstavljeni in počaščeni prejemniki nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2022.

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj z ženo Urško Bačovnik Janša pred proslavo srečal z letošnjimi in lanskoletnimi nagrajenci Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Na srečanju, ki je potekalo v Mali galeriji Cankarjevega doma, sta zbrane pozdravila minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in predsednik UO Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič.