Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek na neformalnem srečanju kmetijskih ministrov

Minister dr. Jože Podgoršek se udeležuje dvodnevnega neformalnega srečanja kmetijskih ministrov EU. Srečanje, ki poteka v organizaciji Francije, ki predseduje Svetu EU, je namenjeno razpravi in rešitvah o nizkoogljičnem kmetijstvu. Današnji dan je bil namenjen ogledu dobrih praks. Ministri so se seznanili z delom Nacionalnega raziskovalnega inštituta za kmetijstvo, prehrano in okolje (francosko Institut national de la recherche agronomique - INRAe) na področju vinarstva, projektom nizkoogljičnega kmetijstva ter si ogledali kmetijo, ki uvaja te prakse.
Minister si ogleduje trte.

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Prvi dan neformalnega srečanja je bil tradicionalno namenjen terenskemu ogledu dobrih kmetijskih  praks. Svoj obisk so ministri pričeli v Nacionalnem raziskovalnem inštitutu za kmetijstvo, prehrano in okolje (INRAe). Ministrom so predstavili glavne faze selekcije sort »RESDUR eksperiment«. V eksperimentu ustvarjajo sorte grozdja, ki so odporne na peronosporo in pepelasto plesen. Predstavniki inštituta so ministrom pokazali tudi laboratorij.

V nadaljevanju so se seznanili s projektom nizkoogljičnega kmetijstva in sicer s pobudo za vzpostavitev enotnega sistema za certificiranje odvzemov, spremljanje in vrednotenje ponorov CO2.  Ta nov poslovni model bi omogočil dodatni dohodek upravljavcem zemljišč, kmetom in gozdarskim gospodarstvom.

Ministri so si ogledali tudi kmetijo, ki uvaja prakse nizkoogljičnega kmetijstva. Lastniki so ministrom pokazali delovanje kmetije in način kmetovanja, ki predstavlja prihodnost kmetijstva.

Ministre jutri čaka neformalno zasedanje, kjer bo potekala razprava o utrjevanju podnebju prijaznih kmetijskih in gozdarskih modelov, nizkoogljičnega kmetijstva. Tako bodo nadaljevali izmenjavo mnenj, ki so jo začeli na januarskem Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo. Francosko predsedstvo je nizkoogljično kmetijstvo uvrstilo med prioritete predsedovanja, zato je srečanje ministrov posvetilo podrobnejši razpravi o tej temi.