Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. februarja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.13 so na Velikem vrhu na Košuti, občina Tržič, posredovali gorski reševalci postaje Gorske reševalne službe (GRS) Tržič, kjer planinec ni mogel sam sestopiti v dolino. Gorski reševalci so ga varno pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.37 se je v gozdu na Dobrijah v občini Ravne na Koroškem pri spravilu lesa poškodoval delavec. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ravne na Koroškem poškodovanca oskrbeli ter ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca odpeljali v Splošno bolnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.57 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, zgrudil smučar. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in GRS Brnik so poškodovanega smučarja na kraju oskrbeli ter s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Univerzitetni klinični Center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.44 so v naselju Stari Grad gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Makole so do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica nudili prvo pomoč oboleli osebi. Osebo je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala v UKC Maribor. Gasilci so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu osebe v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 10.09 je na štajerski avtocesti v smeri proti Celju, v predoru Trojane, občina Lukovica, verižno trčilo pet osebnih vozil. V trčenju je nastala materialna škoda na vozilih. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, razmaknili vozila in jih premaknili na vozni pas. Na vozilih so odklopili akumulatorje in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Za odstranitev vozil s pomočjo avto vleke so poskrbeli delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)-a in policisti.

Ob 19.32 je v Šentožboltu, občina Lukovica, na štajerski avtocesti, voznik osebnega vozila zadel tri osebe. Avtocesta je bila zaprta za promet. Gasilci CZR Domžale in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali mesto dogodka in nudili pomoč reševalcem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.13 je med Bukovico in Renčami, občina Renče-Vogrsko, pred krožiščem osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so nevtralizirali razlite motorne tekočine, zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 7.23 je cesti Neverke–Divača pri tromostovju, občina Divača, voznica z osebnim vozilom zapeljala v odbojno ograjo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so kraj dogodka zavarovali in odklopili akumulator. V nesreči je bila poškodovana voznica, ki so jo prepeljali v SB Izola.

Ob 7.30 so na cesti Ribnica–Divača v Bujah, občina Pivka, gasilci PGD Pivka zaključili požarno stražo, ki so jo izvajali preko noč, kjer se je dan prej prevrnila avtocisterna. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odstranili drevo, ki je oviralo dvig tovornega vozila, nudili pomoč avto vleki pri dvigovanju cisterne in postavitvi le-te na cestišče ter podjetju Istrabenz Plini d.o.o. pri prečrpavanju goriva. Dežurna ekipa Cestnega podjetja Koper (CPK) je cestišče očistila, dokončno sanacijo z izpiranjem pa so izvedli gasilci PGD Pivka. Cesta je bila do 17. ure zaprta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.45 sta na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali izlite tekočine, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in reševalcem. Poškodovano osebo so reševalci ZRCK Ravne prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 3.38 sta na Vodenski cesti v Trbovljah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, umaknili vozili ter očistili cestišče. Reševalci NMP Trbovlje so tri poškodovane osebe prepeljali v SB Trbovlje. Cesto so dokončno počistili delavci Cestnega in gradbenega podjetja (CGP) Kisovec.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.23 so na Ljubljanski cesti v Kamniku v dimniku večstanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Kamnik so očistili dimniško tuljavo, objekt pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje stanovalcem do pregleda tuljave s strani dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 18.48 je v naselju Rošpoh–del, občina Maribor, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor so izpraznili kurišče peči ter dimnik očistili, vse prostore pregledali s termovizijsko kamero in merilcem nevarnih plinov, vendar odstopanj ni bilo. Lastniku so odsvetovali uporabo peči do strokovnega pregleda s strani dimnikarske službe.

Ob 19.40 so na Ruški cesti v Mariboru, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor - Studenci, v zapuščenem objektu pogasili goreče odpadke.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.16 so v Razlagovi ulici, občina Murska Sobota, v dimniku stanovanjskega bloka gorele saje. Gasilci PGD Murska Sobota so očistili dimniško tuljavo in s termovizijsko kamero pregledali peč.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.20 je na Celovški cesti v Ljubljani na avtobusnem postajališču gorelo osebno vozilo. Požar v motornem delu vozila je pričel gasiti voznik, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.13 je v naselju Pečovje, občina Štore, občanu pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Požar so pogasili gasilci PGD Štore.

Ob 13.16 je v Šmartnem ob Paki ob železniški progi gorela suha trava. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so požar omejili in pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.31 je na Vojkovi cesti v Ljubljani na postajališču mestnega potniškega prometa gorela vsebina koša za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.49 sta v bližini kraja Kovk v občini Ajdovščina gorela manjša smetnjaka. Gasilci PGD Col so ogenj, ki je smetnjaka uničil, pogasili. Pri vrnitvi v gasilski dom so gasilci nedaleč stran od požara opazili še en goreč smetnjak, ki so ga ravno tako pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 12.32 so v Letušu, občina Braslovče, otroci med igro z detektorjem kovin naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Nevarno najdbo so zavarovali policisti. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije pa so odstranili minometno mino, kalibra 81mm, italijanske izdelave in jo v neposredni bližini varno uničili.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.42 je v naselju Ostrog, občina Šentjernej, občanka naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta ročno bombo angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in na kraju varno uničila. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice 

Ob 22.10 so v naselju Jelše, občina Krško, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško na prošnjo reševalcev s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice, v kateri se je nahajala obolela oseba. Reševalcev NMP Krško so občana ustrezno oskrbeli in ga pustili v domači oskrbi.

Izpostava Celje

Ob 14.40 so v Kersnikovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do obolele obnemogle osebe, ki so jo nato prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 je v Rojčevi ulici v Ljubljani otrok pomotoma zaklenil vrata stanovanja, pri čemer je starš ostal zunaj. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so vrata odprli s tehničnim posegom in staršu omogočili vstop.

Ob 18.32 so na Bratovševi ploščadi v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP pri spremstvu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 20.34 so v Ulici Vita Kraigherja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom iz dvigala rešili štiri ujete osebe.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/