Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. februarja 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.21 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz naselja Šmarje pri Jelšah v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.18 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Maribor na krovu poletela v Ravne na Koroškem, od koder je prepeljal poškodovano osebo v UKC Maribor. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 9.44 so na reki Krki, ob Zupančičevem sprehajališču  v Novem mestu, potapljači podvodne reševalne službe Novo mesto in gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto iskali pogrešano osebo. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.14 sta na avtocesti Vransko–Šentrupert v občini Vransko trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorja ter vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah. Reševalci NMP so poškodovano osebo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 18.26 se je v Dolenji vasi, občina Prebold, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Reševalci NMP so jo prepeljali v celjsko bolnišnico. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila in pomagali reševalcem NMP pri njeni oskrbi. Vozilo so postavili na kolesa in umaknili s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 13.34 je v naselju Brezje pri Tržiču, občina Tržič, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in postavili vozilo na cesto. Poškodovano osebo so oskrbeli in prepeljali v ZD Tržič.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.29 sta pri Lidlu na Ljubljanski cesti v Kamniku trčila kolesarka in osebno vozilo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Kamnik pa so oskrbeli poškodovano kolesarko in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.08 sta na avtocesti Kranj–Ljubljana, pred izvozom Vodice v smeri Ljubljane, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah in oskrbeli dve poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 18.42 so na avtocesti A1 med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje trčili osebni vozili in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje, počistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč ostalim službam. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.56 je na pomurski avtocesti med priključkom Turnišče in razcepom Dolga vas osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota in Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev, odklopili akumulator vozila in pomagali policistom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.30 se je cesti med Solkanom in Prevalo, občina Nova Gorica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in preverili morebitno iztekanje nevarnih snovi. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 16.32 je na cesti Dolenje–Planina v občini Ajdovščina osebno vozilo zapeljalo s ceste v brežino in se nato na bok prevrnil na cestišče. Reševalci NMP Ajdovščina poškodovanega voznika oskrbeli in odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator, nevtralizirali motorne tekočine in očistili cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.21 je med naseljema Mali Slatnik—Veliki Slatnik, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto, ki so jo pripeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 17.04 je na cesti Divača–Ribnica, pri naselju Buje v občini Pivka, tovorno vozilo, ki je prevažalo utekočinjen naftni plin zletelo s ceste, se prevrnilo in trčilo v drevo. Posredovali so gasilci PGD Postojna in Pivka. Zavarovali in razsvetljevali so kraj dogodka, cisterno pregledali in opravili meritve plinov, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom iz kabine vozila rešili preminulega voznika ter ga s pomočjo vrvne tehnike prenesli do ceste. Nudili so pomoč ekipi Istrabenz Plini, ki je hotela prečrpati plin iz cisterne, vendar zaradi položaja tovornega vozila to ni bilo možno. Obveščene so bile vse pristojne službe. S prečrpavanjem in odstranjevanjem tovornega vozila bodo nadaljevali v soboto zjutraj. Na kraju ostajajo gasilci PGD Pivka in Policija. Cesta do nadaljnjega ostaja zaprta.

Ob 19.43 ja na regionalni cesti med Senožečami in Lažami, občina Divača, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in trčil v drevo. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev. Ekipa NMP Sežana je osebo oskrbela in prepeljala v izolsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.45 so v kraju Mrzlava vas, občina Brežice, posredovali gasilci PGD Sobenja vas in Cerina, kjer se je v peči stanovanjskega objekta močno povišal pritisk. Gasilci so zaradi dima prezračili kurilnico, znižali pritisk in pogasili ogenj v peči. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 15.15 je v Spodnjem Jerneju v občini Slovenske Konjice pri dimniku zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Loče so pogasili požar in pregledali ostrešje.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.26 je na Koroški ulici v Ljubljani zagorelo v kopalnici stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so pogasili goreče predmete, odklopili elektriko v stanovanju ter prezračili hodnik in prostore.

Ob 22.47 je ob zahodni ljubljanski obvoznici v Ljubljani gorela lesena lopa. Aktivirani so bili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška. Med gašenjem je zagorela še sosednja baraka. Iz nje so iznesli dve ožgani plinski posodi. Požar so pogasili. Prvi objekt je uničen, drugi poškodovan.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 19.15 je na Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici v predelu motorja gorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev je lastnik že sam pogasil požar. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so odklopili akumulator in z vodo zalili motor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 16.23 sta na Jezerski cesti v Kranju goreli živa meja in prikolica. Gasilci GARS Kranj in PGD Primskovo so pogasili požar ter razkopali požarišče. Otroku, ki se je lažje opekel, so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Ob 20.21 se je na Cesti Borisa Kidriča, občina Jesenice, v objektu transformatorske postaje sprožil avtomatski javljalnik požara (AJP). Gasilci GARS Jesenice so v bližini objekta našli jumbo vrečo, ki je tlela in jo pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.46 je v Mekinjah v Kamniku pri nogometnem igrišču zagorela trava. Gasilci PGD Kamnik so pogasili travniški požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 15.32 je v Ulici Milke Volk v Radizelu, občina Hoče - Slivnica, gorela manjša travnata površina. Gasilci PGD Hotinja vas in GB Maribor so požar pogasili in preventivno zalili robove požarišča.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Trbovlje

Ob 13.45 sta na Nasipih v Trbovljah gorela zabojnika za smeti. Pogasili so ju gasilci PGD Trbovlje mesto in IGE Steklarna Hrastnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.23 so zaposleni v ZD Nova Gorica v ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici zaznali vonj po amonijaku. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so na kraju opravili meritve in ugotovili, da je vzrok vonja po amonijaku okvara hladilnika.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.07 so na Industrijski cesti v Slovenskih Konjicah opazili iztekanje neznane nevarne snovi v reko Dravinjo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in s pivniki in vodnimi pregradami omejili iztekanje snovi v reko. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.52 je občanka v bližini naselja Grgarske Ravne v občini Nova Gorica našla italijansko topovsko granato kalibra 149 mm, mase 33,5 kg in avstrijsko ročno bombo, mase 1,2 kg. Najdbi sta prevzela in na varno odpeljala pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Ob 15.43 je občan med hriboma Kuk in Rebro, občina Kanal ob Soči, našel italijansko topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg. Najdbo, ki izvira iz obdobja 1. svetovne vojne, sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 13.35 je prišlo do izpada daljnovoda Senovo v občini Krško, kjer je bilo prve pol ure brez električne energije 1439 odjemalcev, naslednji dve uri pa 85 odjemalcev. Dežurni Elektra Celje so napako odpravili ob 15.35 uri.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 6.09 je na Koroški ulici v Ljubljani iztekala voda iz stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventile za ogrevalni sistem in glavni ventil vode, zatesnili poškodovani radiator ter tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 16.06 je v stanovanju v Kamniški ulici v Ljubljani na tleh ležala občanka z bolečinami v kolku. Zaradi protivlomnih vrat so gasilci GB Ljubljana v stanovanje vstopili preko kopalniškega okna, odprli vrata in tako reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do poškodovanke.

Izpostava Maribor

Ob 11.02 so na Zrkovski cesti v Mariboru gasili Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Maribor.

Ob 12.41 so na Slomškovem trgu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli neodzivno osebo in jo v oskrbo predali reševalcem NMP Maribor.

Ob 12.55 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem pri prenosu zelo težke, obolele osebe do reševalnega vozila in nato tudi pri prenosu v prostore UKC Maribor.

Ob 18.04 je voznik z osebnim vozilom zapeljal po cesti čez zasneženo smučišče Pisker na Ruškem Pohorju v občini Ruše in obstal. Posredovali so gasilci PGD Ruše in delavci upravljalca smučišča, ki so s pomočjo teptalca snega vozilo izvlekli na varno.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/