Skoči do osrednje vsebine

Ministra Podgoršek in Patuanelli podprla čezmejno promocijo rebule

Na povabilo ministra dr. Jožeta Podgorška je na obisk v Slovenijo prišel Stefano Patuanelli, minister za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Italijanske republike. Ministra sta se pogovarjala o vsebinah, ki zadevajo obe državi. Po srečanju sta se udeležila slovesnega odkritja obeležja ob 100 letnici rojstva očeta rebule in dolgoletnega generalnega direktorja zadružne kleti Goriška Brda Zvonimirja Simčiča. Častni govornik na dogodku je bil predsednik republike Borut Pahor.

Ministra dr. Podgoršek in Patuanelli sta dopoldne na dvostranskem srečanju spregovorila o različnih aktualnih temah. Uvodoma je dr. Podgoršek izpostavil tradicionalno dobro in prijateljsko sodelovanje med Slovenijo in Italijo, italijanskemu kolegu se je zahvalil za podporo in konstruktivno sodelovanje v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. »Slovenija in Italija izjemno dobro sodelujeta na različnih področjih, mednje sodijo tudi kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo. Ministru sem se zahvalil tudi za izjemno podpro, ki smo jo bili v času predsedovanja Svetu EU. To dobro sodelovanje se je pokazalo tudi ob današnjem obisku.«

Na dvostranskem srečanju sta ministra pogovor začela z rebulo, ki je doma v Goriških Brdih, kjer je potekalo srečanje. »Današnje srečanje pomeni močan politični signal čezmejnemu sodelovanju pri promociji rebule. V tem sva se danes s kolegom italijanskim ministrom strinjala. Zavedati se moramo, da meje postavljamo ljudje, narava jih ne pozna, zato bomo tudi na tem področju še naprej dobro sodelovali. Ministru Patuanelliju se zahvaljujem za podporo, tehnično pa usklajujemo tudi memorandum o skupnem promocijskem nastopu, ki ga bova, ko bo usklajen, tudi podpisala. Menim, da je to pomemben korak k nadaljnjemu razvoju regije, tako gospodarskemu kot kulturnemu,« je ob tem izpostavil minister dr. Jože Podgoršek.

Ministra sta govorila tudi o gozdarstvu. Na tem področju imata državi znaten delež gozdov z zaščitno ali varovalno funkcijo - to so gozdovi, ki varujejo sebe, zemljišča ter infrastrukturo pod njimi. Obe državi sodelujeta tudi v delovni podskupini znotraj Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (Food and Agriculture Organisation – FAO), ki se ukvarja z varovalno funkcijo gozdov. »Tema, o kateri sva govorila, ne pozna meja med državami. To so podnebne spremembe. In v prihodnosti bo to področje vedno bolj vpeto v dobro sodelovanje sosednjih držav. Pri tem bomo upoštevali vse elemente trajnostnega gospodarjenja z gozdovi,« je ob tem izpostavil minister Podgoršek.

Ministra sta se nadalje dotaknila trilateralnega sodelovanja z namenom izvajanja določil skupne ribiške politike v Jadranu. Minister Podgoršek se je ministru Patuanelliju zahvalil, »da nas je Italija podprla v času našega predsedovanja Svetu EU v procesu oblikovanja ribiške politike na nivoju EU.«

V nadaljevanju sta se ministra pogovorila tudi o čezmejnem sodelovanju Interreg Italija-Slovenija 2021-2027. Primer uspešnega čezmejnega projektnega sodelovanja predstavlja projekt »FARmEAT - Od paše do obložene mize: ovrednotenje čezmejnih kmetijskih območij z razvojem sonaravne živinoreje«, ki je nastal iz potrebe po ovrednotenju živinorejskega področja na italijansko-slovenskem obmejnem območju.

Oba ministra sta izrazila zadovoljstvo z današnjim dvostranskim srečanjem in poudarila, da se bo dobro sodelovanje med državama na področjih kmetijstva, vinarstva, gozdarstva in ribištva nadaljevalo tudi v prihodnje.

Po dvostranskem srečanju sta se ministra dr. Podgoršek in Patuanelli udeležila slavnostnega dogodka – odkritja spomenika ob 100 letnici rojstva očeta rebule in dolgoletnega generalnega direktorja zadružne kleti Goriška Brda, Zvonimirja Simčiča. Na dogodku je bil slavnostni govorec predsednik republike Borut Pahor.