Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s podpredsednico Evropske investicijske banke

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister Mark Boris Andrijanič se je srečal s podpredsednico Evropske investicijske banke Lilyano Pavlovo.
Minister Mark Boris Andrijanič s podpredsednico Evropske investicijske banke Lilyano Pavlovo

Minister Mark Boris Andrijanič s podpredsednico Evropske investicijske banke Lilyano Pavlovo | Avtor: Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je uvodoma podpredsednici Evropske investicijske banke predstavil ključne ukrepe Službe vlade za digitalno preobrazbo, med katerimi je izpostavil Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti. Poudaril je, da bomo s tem zakonom naredili prvi prebojni korak k večji stopnji digitalne vključenosti s pomočjo brezplačnih izobraževanj za mlade in starejše, kot tudi s pomočjo računalniške opreme, ki jim bo zagotovljena preko digitalnih bonov v vrednosti 150 evrov. “Gre za enega največjih projektov digitalnega opismenjevanja take vrste pri nas, za katerega imamo letos v proračunu planiranih preko 30 milijonov evrov,” je povedal minister. 

Poleg digitalne vključenosti je absolutna prioriteta Službe vlade za digitalno preobrazbo tudi digitalna povezljivost. Andrijanič je poudaril, da bo Slovenija vztrajno zasledovala ambiciozne cilje Evropske unije glede gigabitne povezljivosti. “To pomeni, da bodo morala biti vsa gospodinjstva pokrita z gigabitnim omrežjem, vsa poseljena območja pa pokrita s 5G omrežjem,” je poudaril minister in dodal, da bo glavnina naložb za doseganje cilja temeljila na finančnih virih zasebnega sektorja. Javna sredstva iz sklada za okrevanje in odpornost ter iz naslednje finančne perspektive bodo usmerjena v sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij na belih lisah. Lilyana Pavlova je pohvalila vizijo in dosedanje delo Službe vlade za digitalno preobrazbo ter se zavzela za iskanje možnosti finančnih spodbud za državo, s čimer bi Slovenija odločneje in hitreje implementirala digitalne rešitve tako v zasebni kot javni sektor bodisi na področju vlaganj v tehnološki razvoj podjetij, digitalizaciji mestnih središč ali finančnih spodbud na področju digitalne povezljivosti.