Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša v krajšem pogovoru za Rai 2

Predsednik vlade Janez Janša je sodeloval v pogovoru z novinarjem Andreo Romolijem za Rai 2, kjer je spregovoril o aktualni situaciji v Ukrajini, o širitvi EU na Zahodni Balkan in o stanju odnosov med Italijo in Slovenijo.

"Slovenija skupaj z drugimi v Evropi in širše deli skrb za mir v naši vzhodni soseščini. Delamo na tem, da do spopada ne pride. Ob tem pa stojimo na trdnem in principielnem stališču, da ima vsaka država pravico samostojno odločati o svoji zunanje politični usmeritvi, o članstvu v evropski zvezi in o Natu in da tretje države, v tem primeru Rusija, nimajo pravice veta na to samoodločbo naroda," je povedal predsednik vlade glede situacije v Ukrajini.

"Širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana, ki še niso članice Unije je pravzaprav edina pozitivna perspektiva za to regijo. Prinaša namreč nekaj kar enega od ključnih vzrokov za spore in konflikte, se pravi vprašanje meja in tako naprej, dela bistveno manj pomembne. Se pravi s članstvom v Evropski uniji, vprašanje kje so meje, kdo je bil prikrajšan v zgodovini in tako naprej stopajo v ozadje, v ospredju pa stopa skupna prihodnost," je predsednik vlade Janez Janša dejal v povezavi s širitvijo EU.

Glede odnosov med Slovenijo in Italijo pa je premier poudaril, da "težko sodim za vso zgodovino, ampak za zgodovino, ki jo poznam odnosi med Slovenijo in Italijo še nikoli niso bili boljši, ne glede na to, v kakšnih večnacionalnih skupnostih smo živeli predvsem Slovenci v preteklosti in lahko si samo želimo, da to stanje traja in da na teh prijateljskih osnovah, na teh dobrih, trdnih temeljih gradimo naprej."

Prispevek, kot je bil objavljen na RAI 2 si lahko pogledate na povezavi RAI.

Predsednik vlade Janez Janša je sodeloval v pogovoru za Rai 2.

Predsednik vlade Janez Janša je sodeloval v pogovoru za Rai 2. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2