Skoči do osrednje vsebine

Objavljen javni razpis za sofinanciranje priključitve organizacij k izbranim projektom stebra 2 in stebra 3

Evropska Komisija je 27. 1. 2022 objavila javni razpis za sofinanciranje priključitve organizacij iz držav, ki zaostajajo na področju raziskav, razvoja in inovacij (t.i. widening države) k izbranim projektom stebra 2 in stebra 3 (EIC Iskalec). Gre za t.i. "hop on" shemo, ki daje možnost sofinanciranja vključevanja dodatnih partnerjev, tudi iz Slovenije, v že izbrane projekte, ki so sofinancirani iz sredstev Obzorja Evropa.

Javni razpis je namenjen krepitvi raziskovalne odličnosti v tako imenovanih "widening državah", prepoznavnosti sodelujočih, izboljšanju prenosa znanja, odpiranju zaprtih silosov obstoječih konzorcijev ter pridobivanju novih znanj in spretnosti za delo na mednarodnih projektih institucij iz tako imenovanih "widening držav".

Javni razpis se bo v letu 2022 izvedel z več odpiranji, prvo odpiranje bo 20. 4. 2022, naslednje odpiranje bo 10. 11. 2022. Za vsa odpiranja v letu 2022 namenjenih 40 milijonov evrov, indikativno za prvo odpiranje 20 milijonov evrov.

Gre za ti. RIA aktivnost, saj gre za vključitev novega partnerja k obstoječim izbranim konzorcijem, ki imajo podpisane pogodbe o sofinanciranju v okviru stebra 2 in stebra 3 (EIC Iskalec) in v projektu nimajo nobenega partnerja iz nobene izmed držav, ki zaostajajo na področju raziskav, razvoja in inovacij, kot so definirane v Delovnem programu WIDERA in v okviru posebnih pogojev javnega razpisa.

Pričakuje se sofinanciranje v višini od 200.000 evrov do 500.000 evrov, pri čemer so ta sredstva namenjena v celoti za stroške novega partnerja, razen 10% pristojbine za koordinacijo, ki jo lahko prejme koordinator.

V okviru informacij na spletni strani objavljenega javnega razpisa najdete tudi seznam nekaterih že izbranih projektov stebra 2 in stebra 3 (EIC Iskalec), za katere so že bile podpisane pogodbe o sofinanciranju in nimajo partnerjev iz držav, ki zaostajajo na področju raziskav, razvoja in inovacij.

Na spletni strani EU Funding and Tenders portal najdete več informacij o javnem razpisu in pogojih za sodelovanje (v angleščini).