Skoči do osrednje vsebine

Vlada je izdala Odlok o Svetu za razvoj informatike

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Odlok o Svetu za razvoj informatike. Z dnem uveljavitve odloka preneha veljati Sklep o ustanovitvi Sveta za razvoj informatike v državni upravi, z dne 12. 3. 2015. Delovanje Sveta za razvoj informatike bo vzpostavljeno v kratkem.

Z imenovanjem članov in imenovanjem nove sestave sveta bo ponovno vzpostavljena in zagotovljena enotna točka za usklajevanje aktivnosti na operativni ravni, ki so povezane z vlaganji v informacijsko tehnologijo, standardi, zalednimi sistemi in drugimi razvojno tehnološkimi vprašanji, pri katerih je kompatibilnost sistemov ključna za njihovo učinkovito delovanje in racionalno vzdrževanje.

Svet za razvoj informatike ima dve glavni nalogi:

  1. pospeševanje digitalizacije in digitalne preobrazbe v državni upravi in z državno upravo povezanih e-storitev za prebivalce Slovenije in slovensko gospodarstvo;
  2. usklajevanje in izdajanje mnenj o upravičenosti investicij in projektov organov državne uprave.

Ustanovitev in pričetek delovanja Sveta je določen kot eden od tako imenovanih mejnikov v Nacionalnem načrtu za okrevanje in odpornost, s katerim bomo Evropski komisiji izkazovali uspešnost implementacije Reforme 1: Digitalna preobrazba javne uprave v okviru Komponente C2K2 Digitalna preobrazba javnega sektorja in javne uprave.