Skoči do osrednje vsebine

Izjeme pri karanteni, omejitev veljavnosti covidnih potrdil in spremembe protokola testiranja

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec in pediater Denis Baš.

Minister za zdravje Janez Poklukar je najprej predstavil aktualne razmere v bolnišnicah.

Na današnji dan je hospitaliziranih 818 bolnikov, od tega jih je 138 na intenzivni negi. Zaradi povečanja števila bolnikov je bila kot covidna bolnišnica znova aktivirana Splošna bolnišnica Trbovlje, s čimer je v Sloveniji trenutno dejavnih 13 covidnih bolnišnic. Zaradi omikrona je stroka prejšnji teden predstavila spremenjeni protokol obravnave bolnikov s covidom-19. Z jutrišnjim dnem se začenja izvajati novi način sporočanja podatkov. Tako se bo ločevalo med tistimi bolniki, ki so hospitalizirani zaradi covida-19, in tistimi, ki imajo covid-19 kot pridruženo bolezen. Od skupnega števila hospitaliziranih je bilo na navadnem covidnem oddelku po zadnjih podatkih 394 hospitaliziranih zaradi covida-19 in 286 bolnikov s covidom-19 kot pridruženo boleznijo, v enotah intenzivne terapije pa 119 zaradi covida-19 in 19 s covidom-19 kot pridruženo boleznijo.

Izjeme pri karanteni

Od 10. januarja 2022 velja, da so izjeme pri karanteni osebe, ki so prejele poživitveni odmerek, torej tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Minister Poklukar je poudaril, da gresta vlada in stroka s to izjemo nasproti gospodarstvu in kritični infrastrukturi, saj se bo tako pomembno znižalo število odsotnih na delovnem mestu.

Izjeme pri karanteni so: 

  • osebe, ki so prebolele covid-19 pred več kot 10 dnevi in so bile cepljene z drugim odmerkom cepiva, ne glede na zaporedje prebolevnosti in cepljenja, in
  • osebe, ki so prebolele covid-19 pred več kot 10 dnevi in manj kot 45 dnevi.

Od srede, 19. januarja 2022, veljajo tudi naslednje izjeme pri karanteni: 

  • osebe, zaposlene v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja. Te osebe morajo sedem dni po stiku vsakodnevno opraviti hitri antigenski test (HAG) ali se samotestirati na delovnem mestu. Poleg tega morajo uporabljati masko FFP2 in o stiku zunaj delovnega mesta obvestiti delodajalca,
  • učenci, dijaki in študenti, če je do stika z okuženim prišlo pri pouku. Tudi oni se morajo vsak dan samotestirati pri pouku. V primeru, da je več kot 30 % učencev okuženih, gredo vsi v karanteno. Enako velja za vse obšolske dejavnosti,
  • predšolski otroci, razen če je v oddelku več kot 30 % okuženih s SARS-CoV-2.

 Omejitve veljavnosti covidnih potrdil

Kot je bilo že večkrat rečeno, se s 1. februarjem 2022 uveljavlja omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila o cepljenju na 270 dni, in sicer: 

  • cepljeni s poživitvenim odmerkom imajo neomejeno veljavno potrdilo. To so potrdila 3/3 in 2/1. Kot cepivo poživitvenega odmerka se upošteva samo mRNA cepivo (BionTech/Pfizer ali Moderna). Do danes se je s poživitvenim odmerkom cepilo 587.000 ljudi. Veljavnost digitalnih covidnih potrdil za otroke od 6 do 18 leta ni omejena;
  • digitalno covidno potrdilo prebivalcev, ki so polno cepljeni (cepljeni z obema odmerkoma, vendar brez tretjega, poživitvenega odmerka) velja 270 dni od zadnjega cepljenja. To so potrdila 1/1 in 2/2. To pomeni, da morajo vsi, ki so se polno cepili do 1. maja 2021, prejeti tretji, poživitveni odmerek cepiva, da bi koda QR na njihovem PCT potrdilu veljala še naprej.

Cepljenim s prvim odmerkom cepiva se v 180 dneh po prebolevnosti prizna polna cepljenost že po enem odmerku cepiva.

Ker je Slovenija glede pravil za izdajo potrdila EU vezana na uredbo Evropske unije, se prebolevnost v povezavi s cepljenjem v kombinaciji, ki omogoča neomejeno veljavnost, prizna le v zaporedju, da je oseba najprej prebolela, nato bila pravočasno cepljena s prvim odmerkom cepiva in nato pa še z drugim odmerkom (P + C + C).

Spremembe protokola testiranja

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil tudi spremembe protokola testiranja, ki začnejo veljati jutri, 1. februarja 2022. Tako bo za potrditev okužbe s SARS-CoV-2 od torka, 1. februarja 2022, dovolj pozitivni izvid hitrega antigenskega testa (HAG), PCR testiranje pa bo možno samo na podlagi napotila zdravnika. Minister je poudaril, da gre za začasni ukrep, ki bo veljal, dokler bo SARS-CoV-2 tako močno razširjen med ljudmi.

Slovenija s 1. februarjem 2022 uvaja tudi slovensko covidno potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa (HAG).

Razlika med potrdilom Evropske unije in novim slovenskim covidnim potrdilom je ta, da covidno potrdilo EU začne veljati enajsti dan po potrditvi pozitivnega rezultata hitrega testa (HAG), medtem ko bo slovensko covidno potrdilo začelo veljati sedmi dan ali enajsti dan za osebe, ki izolacije niso skrajšale. Slovensko covidno potrdilo bo veljalo samo v Sloveniji.

Slovensko covidno potrdilo ne bo veljalo v drugih državah in ne bo veljalo za prehod državne meje.

Slovensko covidno potrdilo bo opremljeno s QR kodo, glede podatkov pa je enako digitalnemu covidnemu potrdilu EU o testiranju s hitrim testom (HAG), s to razliko, da bo na slovenskem potrdilu izpisano, da je bil rezultat hitrega testa pozitiven. Slovensko covidno potrdilo se bo preverjalo z isto aplikacijo kot covidna potrdila EU.

Direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec je predstavila delovanje zdravstva na primarni ravni, torej na ravni družinskih zdravnikov, in opozorila, da so imeli veliko več dela z bolniki, ki so bili okuženi z različico delta, medtem ko različica omikron ni tako agresivna, čeprav se o njej še ne ve vse.

Pediater Denis Baš pa je v imenu primarnih pediatrov in šolskih zdravnikov povedal, da je novi način testiranja v trenutnih razmerah najboljši in varen način testiranja za otroke, pri katerih okužba poteka simptomatsko ali asimptomatsko in so pozitivni na okužbo s SARS-CoV-2 na hitrih testih. Poudaril je, da bodo vsi otroci, ki imajo tveganje za hujši potek bolezni, na primer onkološki bolniki, otroci po transplantacijah, z imunskimi pomanjkljivostmi ali s hujšimi srčnimi boleznimi ter dojenčki pod šestim mesecem starosti še naprej napoteni na PCR testiranje.

Janez Poklukar, stoji za govorniškim pultom.

Minister za zdravje Janez Poklukar | Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

1 / 2