Skoči do osrednje vsebine

Vlada potrdila predlog Zakona o ukrepih za zajezitev vpliva cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu

Vlada je na današnji seji potrdila predlog Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Zakon vključuje tudi ukrep Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in sicer finančno nadomestilo kmetom.
Pogled na zrelo žitno polje.

Žitno polje | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Epidemiji covida-19 je sledilo povečanje cen energentov in mineralnih gnojil, ki je imelo velik vpliv tudi na področju kmetijstva in prehrane. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zato predlagalo ukrep, ki določa pomoč kmetijstvu.

Nosilci kmetijskih gospodarstev bodo prejeli enkratno finančno nadomestilo zaradi posledic vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo, v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe:

  • trajno travinje, 49 evrov,
  • trajni nasadi, 138 evrov,
  • orna zemljišča, 108 evrov.

Najmanjša skupna upravičena površina zemljišč za trajne travinje je 1 hektar, za trajne nasade 0,25 hektarja, za orna zemljišča pa 0,5 hektarja. Največja skupna upravičena površina za finančno nadomestilo je 100 hektarjev kmetijskih zemljišč v uporabi.

Upravičencem ne bo potrebno pošiljati vlog na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Informativne odločbe bodo nosilcem izdane glede na dostopne podatke iz uradnih evidenc. Nanje se lahko nosilci kmetijskih gospodarstev pritožijo v roku 15 dni.

Za ta finančni ukrep je predvidenih 25 milijonov evrov.