Skoči do osrednje vsebine

Robert Carotta: Epidemija covida ne popušča

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali koordinator za bolniške postelje za bolnike s covidom pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, dr. med., predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter, dr. med., in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano mag. Tjaša Žohar Čretnik.

Koordinator za bolniške postelje za bolnike s covidom pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je predstavil razmere v bolnišnicah zaradi omikrona in spremenjenega protokola obravnave bolnikov s covidom. Opozoril je, da epidemija covida ne popušča in imamo zdaj tako imenovani omikronski val, ki strmo narašča. Četrti val se niti ni dobro končal, ko se je že začel peti. Covidni oddelki v bolnišnicah se polnijo z bolniki, ki so asimptomatski. Včeraj je bilo na covidnih oddelkih 515 bolnikov, danes jih je že 583. Od novega leta se je število povečalo za več kot 200. Število bolnikov na intenzivni negi pa na srečo upada in je od 1. januarja manjše za 39 bolnikov. Poudaril je, da gre za drugačen virus, ki ima v večini primerov blažji potek kot predhodne oblike koronavirusa, vendar pa ne smemo te bolezni zanemariti, saj lahko povzroči tudi težko obliko bolezni.

Glede na število okuženih z različico omikron je jasno, da bomo v prihodnje potrebovali kar nekaj bolniških zmogljivosti, je dejala predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Ob številnih pozitivnih bolnikih na necovidnih oddelkih so že v preteklosti nekajkrat uvedli rdeče cone na oddelku. Obravnava bolnikov na teh oddelkih je enaka kot na covidnih oddelkih. Povedala je še, da je treba poskrbeti za vse bolnike – in s tem protokolom skušamo varno in dobro poskrbeti tako za covidne kot za necovidne bolnike.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter je dejala, da je ta čas bolnišnica polna tako s covidnimi kot s preostalimi bolniki. Odslej bodo bolnike sprejemali po novem protokolu, in sicer jih bodo sprejemali na oddelke glede na diagnozo. Med drugim ukinjajo vso nenujno operativo in nenujna zdravljenja, osredotočili se bodo samo na tiste, ki njihovo pomoč nujno potrebujejo. V naslednjih dneh namreč pričakujejo velik val bolnikov s covidom.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je pojasnila, da so 64 % rezultatov sporočili v 24 urah. Sporočanje rezultatov, ki ga opravljajo laboratoriji, še vedno poteka odlično, pomagajo pa si tudi z laboratoriji v tujini. Omikron je prevladujoča različica, položaj je zavzel v dobrih treh tednih. Peti val je za laboratorije najhujši.