Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev delovnega področja ministrstva in policije častnikom Slovenske vojske

Na Ministrstvu za notranje zadeve smo danes gostili častnike Slovenske vojske, slušatelje Generalštabnega šolanja in Višjega štabnega tečaja.

Dobrodošlico v prostorih ministrstva je častnikom Slovenske vojske izrazil minister za notranje zadeve Aleš Hojs: "Predstavljate sistem, ki je ključno pripomogel, da se lahko šolate v samostojni državi." Minister, ki je predstavil organiziranost ministrstva in njegovo vlogo kot podsistema notranje varnosti v okviru sistema nacionalne varnosti, je poudaril tudi, da "je imela eno ključnih vlog pri osamosvojitvi tudi slovenska policija, takratna milica." Minister je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem med obema sistemoma - vojsko in policijo, tudi pri nadzoru državne meje, pri čemer je izrazil obžalovanje, da "Slovenska vojska pri tem nima tudi bolj operativne vloge". Poudaril je tudi, da je v obeh sistemih izjemnega pomena apolitičnost in da je v obeh treba slediti izključno strokovnosti. "Politika mora zagotavljati sredstva za delovanje obeh sistemov, v delo pa se ne sme vpletati." Ob koncu je častnikom, za katere verjame, da bodo v naslednjih letih vodili Slovensko vojsko, zaželel uspešno šolanje.

Minister Aleš Hojs je nagovoril častnike Slovenske vojske

Minister Aleš Hojs je nagovoril častnike Slovenske vojske | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Slušatelji so se podrobneje seznanili z delovnimi področji posameznih direktoratov notranjega ministrstva.

Generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik je predstavila načrtovanje in izvajanje migracijske politike, postopke odločanja o mednarodni zaščiti in integraciji tujcev ter oseb s priznano mednarodno zaščito.

Področje dela Direktorata za logistiko in nabave je predstavila Terezija Povše Pesrl, kjer so zadolženi za vzpostavljanje pogojev za upravljanje državnega premoženja, ki ga uporablja ministrstvo. Opravljajo pa tudi naloge vzdrževanja, investicij in upravljanja zgradb ter skrbijo za materialna sredstva in stvarno premoženje ministrstva.

Generalni direktor Lado Bradač je predstavil naloge Direktorata za policijo in druge varnostne naloge. Med drugim so zadolženi za delovno usmerjanje in nadziranje policije, reševanje pritožb nad delom policistov. Izdajajo tudi dovoljenja za dostop do tajnih podatkov za zaposlene na ministrstvu in v drugih organih ter izdajajo varnostna dovoljenja organizacijam in njihovim zaposlenim. Bradač je slušateljem predstavil tudi pripravo sistemskih rešitev za delovanje in ukrepanje ministrstva, Policije in Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve v kriznih, izrednih okoliščinah in vojni.

Namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar je predstavil aktualni razvoj Policije in ključne naloge, ki jih izvajajo v Policiji za zagotavljanje notranje varnosti v Sloveniji in EU. Predstavil je tudi aktualne izzive, kot je na primer povečani nadzor državne meje zaradi migracijske problematike in problematike mednarodnega terorizma. Orisal je tudi vlogo Interpola in Europola ter sodelovanja naše Policije s tema pomembnima agencijama. Osredotočil se je tudi na sodelovanje z obrambnim podsistemom in podsistemom varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter vlogo Policije pri mednarodnih operacijah in misijah.