Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar na okrogli mizi izpostavil problematiko hitro starajočega se prebivalstva

V okviru francoskega predsedovanja Svetu EU se je danes minister za zdravje Janez Poklukar udeležil okrogle mize, ki je potekala o odvisnosti v Evropi z naslovom »Preprečevanje izgube avtonomije: za boljše sodelovanje glede problematike padcev starejših državljanov«.

Cilj konference je bila razprava o načinih za preprečevanje izgube avtonomije starejših, zlasti za razumevanje in boj proti razširjenosti padcev, njihovih vzrokih in posledicah. Minister Poklukar je sodeloval v drugem sklopu zasedanja, ki se je nanašalo na obravnavanje padcev kot označevalcev in vzrokov za odvisnost: »pregled, izzivi in rešitve v Evropi«. 

Ministri so razpravljali o preprečevanju padcev in delovanju za dobro počutje in samostojnost starejših. Preprečevanje izgube samostojnosti in s tem povezanih tveganj mora biti del širšega okvira ukrepov za ocenjevanje potrebe po ustrezni podpori in oskrbi je izpostavil slovenski minister za zdravje. Cilj tega je omogočiti preventivne ukrepe med starejšimi, kot so spodbujanje aktivnega staranja in ohranjanje ustrezne telesne dejavnosti, usposabljanje na področju digitalne tehnologije, spodbujanje ljudi, da še naprej živijo doma ter negovanje, v luči usposabljanja za preprečevanje in prepoznavanje tveganih situacij za tiste, ki delajo z ljudmi, ob izgubi njihove samostojnosti. Za preprečevanje tveganj sta pomembna tudi prilagajanje in opremljanje okolja doma ali v domovih, zlasti s podpornimi tehnologijami.