Skoči do osrednje vsebine

Razglasili inovativna živila 2022

Danes so bila razglašena najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.

Nagrade so prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš, d. o. o. v sodelovanju z Ano Roš in BeLife, za kombucha hruška z ajdo in pehtranom, in Sirarstvo Tinka za proseni desert. S posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli sta bila nagrajena kruh Žito Drožnik in Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi. Nagrade za inovativnost podeljuje že osmo leto Inštitut za nutricionistiko.

V tokratnem razpisu je bila prvič najavljena tudi posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti. Največ inovativnosti so pokazali na Posestvu Trnulja pri razvoju bio sojinega polpeta Pečenjak, v Engrotušu, kjer so v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvili omako s paradižnikom Ana Roš & Tuš, ter v podjetju Graska pri liniji izdelkov Grashka.

Inovativna živila letošnjega leta

Inovativna živila letošnjega leta | Avtor: Inštitut za nutricionistiko

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje - Dober tek Slovenija, podpira pa Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Minister dr. Jože Podgoršek je ob letošnji razglasitvi izpostavil: »Domače in globalne razmere so nas v preteklih letih še dodatno naučile spoštovati lokalno pridelano hrano in trdnost oziroma varnost prehranske verige. Zato je zagotavljanje lokalne, regionalne in državne samooskrbe s hrano v povezavi z naprednimi tehnologijami in novimi kakovostnimi prehranskimi izdelki osrednjega pomena za celoten sektor kmetijstva in seveda za našo državo. Ob tem zagotovo potrebujemo nove ideje, nove tehnologije. Ta področja naslavljamo tudi v našem novem strateškem načrtu in jim bomo v novem programskem obdobju skupne kmetijske politike namenili posebno pozornost. Iskreno čestitam vsem letošnjim nagrajencem razpisa za inovativna živila, še posebej tistim, ki so prejeli posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti. Ponosen sem na tako pestro bero nagrajencev in upam, da bodo tudi potrošniki spoznali in seveda posegali po lokalnih, letos nagrajenih inovativnih živilih.«

Na dogodku je sodelovala tudi generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar, ki je ob tem povedala: »Letošnji izbor živil ponovno dokazuje inovativnost domačih proizvajalcev in nam sporoča, da imamo velik potencial pri razvoju živilskih proizvodov, ki so seveda tudi okusna, izboljšane hranilne sestave in pridelana na trajnosten način. Ta projekt podpiramo tudi na ministrstvu, kjer že vrsto let izvajamo aktivnosti promocije in informiranja s ciljem, da opozarjamo in nagovarjamo potrošnike o pomenu lokalnih živilih in živilih iz shem kakovosti. Prepričana sem, da je v tem procesu ključnega pomena dobro delovanje in sodelovanja celotne agroživilske verige, vse od pridelovalcev surovin - kmetov, preko zadrug, živilsko predelovalne industrije, do trgovcev, pa vse do potrošnikov. Vsak se mora zavedati svoje vloge v tem procesu, razumeti specifičnost posameznih členov v verigi in prevzeti svoj delež odgovornosti za skupno reševanje odprtih vprašanj in problemov. Inovativna živila skupaj z ostalimi aktivnostmi pomagajo ustvarjati zahtevnejše potrošnike, pozorne na to, kaj pristane na njihovem krožniku. Iskreno čestitam vsem letošnjim nagrajencem!«

Na spletni strani Inštituta za nutricionistiko lahko o letošnjih inovativnih živilih najdete dodatne informacije.