Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek ob obisku Posavja poudaril pomen namakanja za preprečevanje posledic podnebnih sprememb

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek in državni sekretar Anton Harej zaključila dvodnevni obisk Posavja v okviru vladnega regijskega obiska. Minister je obiskal hribovsko kmetijo Martinovi, s podžupanom Krškega pa je podpisal pismo o nameri za gradnjo namakalnih sistemov. Državni sekretar Harej si je ogledal Krakovski gozd ter se srečal s predstavnikom Kmetijske zadruge Sevnica in direktorjem podjetja Tanin. Tradicionalno se je dan začel z vladnim posvetom, zaključil pa z javno tribuno.

Minister dr. Jože Podgoršek je današnji obisk začel na vladnem posvetu, ki je potekal na Gradu Brežice. Sledil je obisk hribovske kmetije Martinovi. Na kmetiji se ukvarjajo z govedorejo, ovčjerejo in prašiščjerejo ter dopolnilno dejavnostjo turizma. Sodelujejo tudi z lokalnimi vrtci in šolami, s predstavitvijo življenja na kmetiji. Lastniki so ministru razkazali kmetijo ter mu predstavili izzive, s katerimi se v zadnjem obdobju soočajo.

Sledil je sestanek z vodstvom občine Krško. S podžupanom sta podpisala pismo namere za gradnjo namakalnega sistema, ki bo pomembno doprinesel k prihodnjemu razvoju kmetijstva v regiji. Namakanje zemljišč je namreč eden od pomembnih ukrepov prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe. S tem se lahko zagotavlja stabilno pridelavo varne, kakovostne in potrošniku dostopne hrane, smiselno pa izkorišča vodni potencial reke Save. Minister je ob tem povedal: »Današnje pismo o nameri je definitivno eden od pomembnih korakov za ta kraj in to regijo, da uvedemo namakalne sisteme. Njihova izgradnja je zelo pomembna za prihodnost kmetijstva in za prilagajanje na podnebne spremembe. Za ta namen bomo v naslednjem programskem obdobju namenili več finančnih sredstev, kot smo jih do sedaj. Voda ni pomembna samo za namakanje, ampak tudi za obrambo pred pozebami. Pomembno je, da gradnjo namakalnega sistema podpirajo tudi kmetje, saj občina potrebuje soglasje lastnikov zemljišč,« Izgradnja bo podprta tudi preko razpisov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Državni sekretar Anton Harej je današnji vladni obisk v Posavju začel z ogledom Krakovskega gozda. V njem stoji drugi najdebelejši hrast v Sloveniji Cvelbarjev hrast. Skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove si je ogledal gozd, ki predstavlja največji strnjeni kompleks nižjih hrastovih gozdov v Sloveniji in se razprostira na 40 hektarjih. Pomen tega hrasta in dreves izjemnih dimenzij je predvsem v sporočilnosti in ohranjanju naravne dediščine. Obisk je nadaljeval na srečanju z direktorjem Kmečke zadruge Sevnica. Gre za eno izmed večjih zadrug v slovenskem prostoru. S svojo dejavnostjo deluje na širšem področju Posavja. Trgovinska ponudba zadruge je zelo raznolika. Stremijo k odkupu in trženju lokalno pridelane hrane, pohvalijo pa se lahko tudi z lastno blagovno znamko Grajske mesnine, ki se ukvarja z zakolom in predelavo mesa. Sledil je sestanek s predstavniki podjetja Tanin d.d. Gre za izjemno uspešno mednarodno podjetje, čigar začetki segajo v leta 1923 in danes se lahko pohvalijo z globalno prodajo v državah na vseh kontinentih. Je vodilno podjetje pri prodaji rastlinskih ekstraktov za različna področja, od tehničnih ekstraktov za usnjarstvo do prehranskih dodatkov, namenjenih tako za prehrano živali kot za prehrano ljudi. Izdelujejo tudi izdelke iz biomase - rešitve za petrokemično industrijo in rešitve za prehrambno industrijo. Ob ogledu podjetja je državni sekretar Harej povedal; »Vesel sem, da imamo v Sloveniji takšna podjetja, ki vlagajo veliko v razvoj novih produktov.«

Obisk se je zaključil na javni tribuni, ki je potekala v Krškem.