Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije kot tudi člani slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst vrsto let podpiramo in aktivno prispevamo k spominjanju, raziskovanju in izobraževanju o holokavstu.

Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov  je leta 2005 razglasila 27. januar, obletnico osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz Birkenau, kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. V Sloveniji se z žalostjo spominjamo izjemnega števila civilnih žrtev, tudi nasilno odpeljanih prebivalcev takratne okupirane Slovenije v različna koncentracijska in uničevalna taborišča. Ob Mednarodnem dnevu spomina na holokavst je pomemben spomin tudi na pravičnike in druge, ki so pomagali reševati življenja v času tega tragičnega zgodovinskega obdobja. 

V Sloveniji so letos pripravljeni fizični in virtualni dogodki v okviru že tradicionalnega programa "Šoa-spominjamo se 2022", ki jih je koordinirala Sinagoga Maribor. Pohvalno je, da v njem sodelujejo številne osnovne in srednje šole ter številni drugi partnerji po vsej državi. Letos bo prikazanih več razstav iz Yad Vashema, med njimi osrednja razstava "Šoa - Kako je lahko človek kaj takega dopustil?", v Ljubljani, ki bo kasneje predstavljena tudi v drugih krajih po Sloveniji. Te dni bodo potekale številne spominske prireditve, odprtja razstav, predstavitve knjig ter pogovori o njih, predavanja, virtualni pogovori s preživelimi, projekti, gledališke predstave in šolska radijska oddaja ter druge aktivnosti izobraževanja, ozaveščanja in spominjanja. Z ozaveščanjem in izobraževanjem, kjer je večina dogodkov v Sloveniji namenjenih mladi generaciji, želimo na svetovni ravni prispevati k cilju "Nikoli več".

V letošnjem programu "Šoa-spominjamo se 2022" je predvidenih več kot 150 aktivnosti, dodatno tudi filmi in drugi prispevki na Televiziji Slovenija.

Program prireditev

Vodja slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) dr. Marko Rakovec ob tem pomembnem dnevu spominjanja in ozaveščanja sporoča, da je naša skupna odgovornost, da se zoperstavimo vsem poskusom zanikanja ali izkrivljanja grozot holokavsta, ki predstavlja enega najbolj tragičnih v človeški zgodovini. Procese, ki vodijo do takšnih tragedij je potrebno preprečevati. Zato je pomembno, da se spominjamo teh tragičnih dogodkov v opomin, da se ne bi nikoli več ponovili. "Za prizadevanja usmerjena v graditev strpne in na spoštovanju človekovih pravic temelječe družbe se globoko zahvaljujem vsem, ki si vztrajno prizadevajo za ozaveščanje prebivalstva, še posebej mladih generacij, in jih spodbujam k nadaljevanju njihovega pomembnega prispevka slovenski družbi."