Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žakelj z gasilci tudi o več sredstvih za opremo in tehniko

V okviru obiska Vlade Republike Slovenije v Posavju je državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Janez Žakelj včeraj in danes v ločenem delu obiska obiskal občino Sevnica, kjer se je srečal z županom Srečkom Ocvirkom, Gasilsko zvezo Sevnica in predstavniki zaščite in reševanja. Obiskal je Krojaštvo Rožman v Brežicah, kjer izdelujejo gasilske uniforme, in Prostovoljno gasilsko društvo Bistrica ob Sotli.

Državni sekretar mag. Janez Žakelj je včeraj najprej obiskal Sevnico. Župan Srečko Ocvirk in predstavniki sil zaščite in reševanja so mu predstavili svoje delo in izzive, s katerimi se soočajo. Med načrte za naprej sodi tudi nakup avtolestve, ki bo še pripomogla k učinkovitejšemu posredovanju ob nesrečah. Nakup avtolestve namerava sofinancirati tudi Ministrstvo za obrambo.

Državni sekretar Žakelj je po skupni seji Vlade Republike Slovenije obiskal Krojaštvo Rožman iz Brežic, kjer izdelujejo slavnostne in delovne uniforme za gasilce, lovce ... Uspešni so bili tudi na zadnjem razpisu civilne zaščite. Zagotavljajo uniforme za kar 80 odstotkov slovenskih gasilk in gasilcev, letno ji sešijejo približno 2 tisoč. Vsako uniformo prilagodijo posameznemu gasilcu. Državni sekretar Žakelj si je danes ogledal njihove prostore in se seznanil s postopkom izdelave uniforme.

Državni sekretar Žakelj je obisk zaključil pri Prostovoljnem gasilskem društvu Bistrica ob Sotli. Društvo je lani praznovalo 125 let delovanja, ob tej priložnosti so zgradili nov gasilski dom. Ob obisku jim je Žakelj predstavil številne ukrepe za izboljšanje položaja gasilcev, med drugim tudi povišanje sredstev na razpisu za gasikko opremo in tehniko. V letu 2020 je bilo v ta namen na razpolago 1,7 milijona evrov, lani 2,4, letos pa se sredstva zvišujejo na 2,6 milijona evrov. Razpis bo objavljen v prihodnjih tednih.