Skoči do osrednje vsebine

Svet za splošne zadeve o zakonodajnem svežnju o krepitvi demokracije in integritete volitev

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je udeležil prvega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve po predsedovanju Slovenije Svetu EU v Bruslju. Na začetku zasedanja je izrazil podporo francoskemu predsedstvu glede usmeritev za delo Sveta za splošne zadeve v prvi polovici leta 2022 in podprl ambiciozno nadaljevanje dela Konference o prihodnosti Evrope. Zavzel se je tudi za nadaljnje usklajeno delovanje držav članic EU pri soočanju s pandemijo covida-19 ter pozdravil zavezanost EU k širitvi in krepitvi sodelovanja z Zahodnim Balkanom.
Državni sekretar Dovžan s francoskim ministrom za EU zadeve in s portugalsko državno sekretarko med pogovorom pred zasedanjem

Državni sekretar Dovžan s francoskim ministrom za EU zadeve in s portugalsko državno sekretarko | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 5

Državni sekretarji in ministri za evropske zadeve so osrednjo pozornost namenili orientacijski razpravi o zakonodajnem svežnju o krepitvi demokracije in integritete volitev. Pri tem so se osredotočili na politično oglaševanje ter financiranje evropskih političnih strank in fundacij. Opozorili so na izzive, s katerimi se sooča evropska demokracija – tudi na zunanje vmešavanje v volilne procese. Državni sekretar Dovžan je pozdravil ukrepe, ki bi zagotovili večjo preglednost ter odpornost volilnih procesov in demokracij v EU, ter hkrati opozoril, da bo treba v času sprejemanja zakonskih aktov razjasniti odprta vprašanja, predvsem glede spoštovanja načela subsidiarnosti in sorazmernosti. Izrazil je naklonjenost predlogu za omejevanje pritoka finančnih sredstev za financiranje evropskih političnih strank in fundacij iz tretjih držav. Prav tako je izrazil podporo prenovi uredbe o političnem oglaševanju, s katero želimo zagotoviti enotna pravila za preglednost političnega oglaševanja znotraj EU in zavarovati fizične osebe pri obdelavi osebnih podatkov.

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so obravnavali trenutno stanje glede usklajevanja ukrepov v zvezi s pandemijo covida-19. Pri tem je državni sekretar Dovžan poudaril pomen cepljenja in poživitvenih odmerkov za preprečevanje težkega poteka bolezni ter za zagotavljanje stabilnosti zdravstvenih sistemov, gospodarstva in ostalih družbenih podsistemov. Poudaril je tudi potrebo po razrešitvi vprašanj v povezavi s priznavanjem cepljenj v tujini in pri vnosu podatkov v zeleno digitalno potrdilo.

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so izmenjali tudi mnenja o poteku Konference o prihodnosti Evrope in se seznanili s stanjem v odnosih med EU in Združenim kraljestvom. V zvezi s tem je državni sekretar Dovžan izpostavil pomen pragmatičnega pristopa pri iskanju rešitev, skladno s sklenjenima sporazumoma z Združenim kraljestvom, ter enotnosti in solidarnosti držav članic EU pri reševanju odprtih vprašanj.