Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek in državni sekretar Harej pričela obisk v Posavski regiji

Radeče, Zdole, Artače, Orešje na Bizeljskem, Krško, 25. 1. 2022 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek in državni sekretar Anton Harej sta danes začela z obiskom Posavske regije v okviru vladnega regijskega obiska. Minister se je srečal z županom občine Radeče in obiskal kmetiji Bostele in Černelič, državni sekretar Harej pa je obiskal kmetijo Pavlin ter se srečal s predstavniki lokalne akcijske skupine (LAS) Posavje.

Minister sedi za mizo in dela zapiske.

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Minister dr. Jože Podgoršek je današnji obisk začel v Radečah, kjer se je srečal s tamkajšnjim županom. Pogovorili so se o aktualnih projektih na področju kmetijstva in urejanju zemljiščnega vprašanja na lokaciji, kjer želi občina postaviti deponijo. Ministru so pokazali tudi projekte, ki so jih izpeljali s pomočjo sredstev Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.

V nadaljevanju je obiskal kmetijo Bostele. Le ta spada med najboljše kmetije na področju pridelave sadja in jagodičevja. Ministru so lastniki kmetije predstavili svoje delovanje in izzive, s katerimi se morajo soočati v zadnjem obdobju. Med pogovorom so se dotaknili tudi vprašanja izplačil za sredstev, namenjenih za povrnitev škode lanske pozebe. Minister je ob tem izpostavil: »Za izplačilo škod pozebe, ki je v lanskem letu prizadela kmete, je namenjenih 7 milijonov evrov. Poudaril bi, da me veseli, da se je na koncu izkazalo, da je bila škoda v vinogradništvu nižja, kot smo pričakovali na začetku, v sektorju sadjarstva pa so škode višje«.

Današnji dan je zaključil na biodinamični kmetiji Černelič. Lani je kmetija prejela prestižno evropsko nagrado za upravljanje z zemljišči in tlemi. Le ta se podeljuje za najboljše prakse rabe zemljišča in ravnanja s tlemi, ki povečujejo vsebnost organske snovi in biotsko pestrost tal ter preprečujejo degradacijo, erozijo, onesnaženje, zbitost tal, zasoljevanje poplave in plazove. Ministru so pokazali svoje rastlinjake, kjer pridelujejo različne sadik zelenjave in hlev.

Državni sekretar Harej je današnji obisk pričel na kmetiji Pavlin. Na kmetiji gojijo kokoši, ovce, košute in prašiče, ukvarjajo pa se tudi z vinogradništvom. V prihodnosti želijo na svoji kmetiji vzpostaviti eko namestitveni turizem. Državnemu sekretarju Hareju so lastniki predstavili delovanje kmetije in njihovo poslovno idejo. Pogovorili so se tudi o strateškem načrtu skupne kmetijske politike. Glede pridelave hrane za lastne potrebe so v celoti samooskrbna kmetija.

Svoj obisk je nadaljeval v Krškem, kjer so mu predstavniki LAS Posavje predstavili projekt Posavska riba in pokazali ribomat, ki so ga postavili na prenovljeni tržnici. Projekt so financirali s sredstvi Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Ogledali so si tudi prenovljen Tončkov dom na Lisci. Prenova je bila sofinancirana prek petih projektov LEADER/CLLD. Za ta projekt je bilo namenjenih 500.000 evrov evropskih sredstev.

Obisk v Posavju bosta nadaljevala tudi jutri. Minister dr. Jože Podgoršek bo dan začel z obiskom delovnega posveta vlade, ki bo potekal v Brežicah, zaključil pa ga bo na javni tribuni v Krškem. Obiskal bo tudi Hribovsko kmetijo Martinovi, z županom občine Krško pa bo podpisal pismo o nameri za gradnjo namakalnih sistemov. Državni sekretar Harej si bo ogledal Krakovski gozd, srečal pa se bo tudi s predstavniki Kmečke zadruge Sevnica in podjetja Tanin.