Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za zunanje zadeve o varnostnih razmerah v Vzhodni Evropi, Libiji in Siriji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednje teme zasedanja so bile razmere v Siriji, Libiji in Vzhodni Evropi. Ministri so glede razmer na ukrajinsko-ruski meji preko video povezave izmenjali mnenja z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem Blinknom.
Minister dr. Anže Logar pred mikrofonom za izjavo za medije

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Razprava o Siriji je najprej potekala v prisotnosti posebnega odposlanca Združenih narodov za Sirijo Geira Pedersena, ki je predstavil aktualne razmere in poročal o svojih prizadevanjih za rešitev sirijskega konflikta. Sledila je izmenjava mnenj ministrov o možnostih za nadaljnji angažma EU.

Ministri so v nadaljevanju izmenjali mnenja glede Libije in politične nestabilnosti v državi ter potrdili pomen čimprejšnje izvedbe predsedniških in parlamentarnih volitev, ki so bile s prvotno napovedanega datuma v decembru prestavljene za nedoločen čas. Minister dr. Logar je izrazil zaskrbljenost zaradi politične krize v Libiji in prestavitve volitev ter pozval k čimprejšnji določitvi novega datuma. Trenutne politične razmere ne smejo postati vzvod za destabilizacijo države, zato je potrebna nadaljnja podpora izvajanju premirja. V zvezi z nezakonitimi migracijami je opozoril na pomen sodelovanja z regionalnimi partnerji, kot so Niger, Čad in Sudan. Pozval je tudi k enotnemu pristopu EU.

Ministri so nadaljevali razpravo o zaskrbljujočih razmerah na ukrajinsko-ruski meji, kjer Ruska federacija nadaljuje s kopičenjem vojaških sil. Sprejeli so Sklepe Sveta o varnostnih razmerah v Evropi, ki so povzeli dogovore ministrov na neformalnem srečanju Sveta EU za zunanje zadeve (Gymnich) januarja v Brestu s temeljnimi načeli, na katerih naj temeljijo nadaljnji angažma EU do Ruske federacije in pogovori o evropski varnosti. Dogovorili so se, da vzporedno tečejo priprave na sprejetje morebitnih dodatnih omejevalnih ukrepov EU v primeru agresije Ruske federacije na Ukrajino.

Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstvo nad sprejetjem sklepov Sveta z dogovorjenimi načeli nadaljnjega in usklajenega pristopa EU. Pozval je k diplomatski rešitvi in prenehanju stopnjevanja napetosti s strani Ruske federacije. Ob morebitni zaostritvi razmer je pozval k enotnemu in hitremu odzivu EU, vključno z omejevalnimi ukrepi, ki bodo usklajeni z mednarodnimi partnerji, predvsem Natom in ZDA.

V zadnjem delu zasedanja Sveta za zunanje zadeve so ministri z državnim sekretarjem ZDA Blinknom izmenjali poglede o varnostnem položaju na vzhodu Ukrajine. Minister dr. Logar je v tem kontekstu izpostavil predvsem potrebo po nadaljnji koordinaciji aktivnosti med EU in ZDA ter ohranjanju jasnih sporočil o posledicah, ki bodo doletele Rusijo v primeru agresije na Ukrajino.

Minister dr. Logar se je pred začetkom Sveta za zunanje zadeve udeležil tudi neformalnega zajtrka z ministrom za zunanje zadeve Kuvajta šejkom dr. Ahmedom Nasserjem Al-Mohammedom Al-Sabahom. Po neformalnem zajtrku se je s šejkom Al-Sabahom srečal tudi na ločenem pogovoru, na katerem sta pregledala položaj dvostranskih odnosov med Slovenijo in Kuvajtom ter stanje odnosov med EU in Kuvajtom ter skupnostjo zalivskih držav (GCC).