Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan z namestnikom zunanjega ministra Argentine Tettamantijem

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je ob priložnosti 30. obletnice argentinskega priznanja Republike Slovenije, do katerega je prišlo 16. januarja 1992, opravil avdio-video pogovor z namestnikom zunanjega ministra Argentine Pablom Anselmom Tettamantijem.
Državni sekretar med avdio-video konferenco

Državni sekretar med avdio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan se je še enkrat zahvalil za odločno podporo Argentine Sloveniji pred 30 leti, ki je spodbudila tudi priznanja ostalih latinskoameriških držav. Ob tem je spomnil na ključno vlogo slovenske skupnosti v Argentini, ki tudi danes ostaja eden najmočnejših veznih členov med obema narodoma in državama. 

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo s stanjem slovensko-argentinskih odnosov ter se zavzela za njihovo nenehno krepitev, tudi z izmenjavo medsebojnih obiskov v Ljubljani in Buenos Airesu na političnih in delovnih ravneh. Dobra priložnost za to bo četrta mednarodna konferenca "Dnevi LAK", ki jo slovensko zunanje ministrstvo načrtuje za letošnjo jesen.

Državni sekretar dr. Raščan in namestnik ministra Tettamanti sta poudarila pomen sodelovanja med Evropsko unijo ter Latinsko Ameriko in Karibi (LAK). Posebej sta omenila odnose med Evropsko unijo in povezavo Mercosur. Slovenija je Argentini zaželela uspešno predsedovanje Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (CELAC).

Pohvalila sta tudi uspešno sodelovanje na multilateralnem področju, kjer državi zelo tesno delujeta v pobudah o pravicah starejših in medsebojni pravni pomoči (MLA). Državni sekretar dr. Raščan je sogovorniku predstavil tudi odločitev Slovenije za kandidaturo v Varnostni svet Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025.