Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan o priložnostih na področju hidroenergetike v Kirgiški republiki

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video povezave udeležil pogovorov z namestnikom ministra za energijo Kirgiške republike Tilekom Aitalievom, vodjo Sektorja za podporo investicijam v Agenciji za investicije in razvoj Kirgiške republike Ulukbekom Kaparovom ter zainteresiranimi slovenskimi podjetji in pristojnimi kirgiškimi institucijami.
državni sekretar Raščan sedi v pisarni, za njim slovenska in evropska zastava

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je pogovarjal o možnostih za sodelovanje s Kirgizijo. | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Govorili so o priložnostih za sodelovanje na področju hidroenergetskih projektov v Kirgiški republiki. Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da se je že med njegovim obiskom v Biškeku novembra lani na Gospodarskem forumu EU-Srednja Azija, pokazal potencial v Kirgiški republiki na področju hidroenergetike. Govorili so o priložnostih za sodelovanje na področju hidroenergetskih projektov v Kirgiški republiki. Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da se je že med njegovim obiskom v Biškeku novembra lani na Gospodarskem forumu EU-Srednja Azija, pokazal potencial v Kirgiški republiki na področju hidroenergetike. 

Gospodarsko sodelovanje med državama je skromno in v glavnem temelji na blagovni menjavi, ki je v devetih mesecih lanskega leta dosegla 9,3 milijona evrov, pri čemer prevladuje slovenski izvoz v to državo. Poudaril je, da slovenska podjetja lahko kirgiškim partnerjem ponudijo svoje odlične visokotehnološke izdelke in rešitve na različnih področjih, vključno z energetskim.  

Kirgiški sogovorniki so izpostavili svoj potencial na področju obnovljivih virov energije. Ob posredovanju Ministrstva za zunanje zadeve Kirgiške republike so zbrali nekaj hidroenergetskih projektov - male in srednje velike hidroelektrarne -, pri katerih kirgiška stran išče partnerje za sodelovanje.

Pogovorov so se udeležili predstavniki Združenja za inženiring Gospodarske zbornice Slovenije in zainteresiranih slovenskih podjetij.