Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. januarja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 13.29 so v Dolškem grabnu v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik posredovali, kjer so planinca, ki si je zlomil nogo varno prenesli v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.13 si je pri vračanju s hriba Škabrijel, občina Nova Gorica, pohodnica poškodovala nogo in ni mogla nadaljevati poti. Reševalci Enote za hitre reševalne intervencije Mestne občine (MO) Nova Gorica so poškodovani pohodnici imobilizirali poškodovano nogo ter jo prenesli do parkirnega prostora, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica in jo prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.55 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, pri padcu hudo poškodoval smučar. Na kraju nesreče so mu prvo pomoč nudili reševalci na smučišču in gorski reševalci GRS Bohinj. Posadka s helikopterjem Slovenske Vojske z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu je poškodovanca prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 14.00 se je pod goro Orlove glave, občina Bohinj, izven urejenih smučarskih prog poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli reševalci na smučišču in gorski reševalci GRS Bohinj. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo reševalcev na krovu je poškodovanca prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 18.52 se je na poti z Zelenice proti Ljubelju, občina Tržič, onemogel turni smučar. Reševalci GRS Tržič so ga pospremili do parkirišča.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.12 je v Velenju posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP iz Maribora, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj pristanka in nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Ob 13.00 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu ekipe HNMP poletela v Laško, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.27 sta v Paki pri Velenju, občina Velenje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in jo prenesli do reševalnega vozila. Gasilci so še usmerjali promet, požarno zavarovali mesto nesreče, vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator. Ena poškodovana oseba je bila odpeljana z reševalnim vozilom v bolnišnico Celje.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.31 je na Grajski cesti na Otočcu, občina Novo mesto, osebno vozilo z makadamskega parkirišča zapeljalo v reko Krko. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so s tehničnim posegom vozilo potegnili iz vode, odklopili akumulator in pomagali avtovleki. Reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Novo mesto so voznika, ki je hotel zadržati premikajoče vozilo in se pri tem poškodoval oskrbeli na kraju in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 14.46 je v naselju Vrbovo, občina Ilirska Bistrica, voznik skuterja trčil v zadnji del osebnega vozila. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Izola na nadaljnje zdravljenje. O dogodku je bil obveščen tudi Operativni komunikacijski center (OKC) Koper.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.34 so na Kolodvorski cesti v Kočevju zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kočevje so očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do obiska dimnikarja.

Ob 22.41 so v ulici Bakovnik v Kamniku zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero. Objekt so prezračili.

Izpostava Maribor

Ob 12.42 so na Lucijinem bregu v Kamnici, občina Maribor, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Kamnica, varovali objekt do izgoretja saj v dimniku.

Ob 20.43 so v naselju Zgornje Vrtiče, občina Kungota, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornja Kungota so izpraznili peč, zaprli dovod kisika, počakali, da so saje izgorele ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.02 je v garažni hiši na Gradnikovi v Novi Gorici zagorela zapuščena vzmetnica. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in ogenj pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.50 je v naselju Col, občina Ajdovščina, krajanu pri pomladanskem čiščenju ogenj ušel na bližnjo travnato površino. Gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina so pogasili okoli dvesto kvadratnih metrov zaraščajočih površin in namočili robne površine.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 20.12 je v Ulici skladateljev Ipavcev v Šentjurju zagorel zabojnik za zbiranje papirja. Gasilci PGD Šentjur in Lokarje so zavarovali kraj, pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.50 je v Volčji Dragi, občina Renče – Vogrsko, gorela vsebina komunalnega zabojnika. Gasilci PGD Renče-Vogrsko so požar pogasili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.40 so v Frankovem naselju v Škofji Loki gasilci PGD Trata v prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Škofja Loka dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.04 so na Dolenjski cesti v Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.05 so na Stari ulici v Murski Soboti, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, kjer so našli preminulo osebo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 15.57 so v naselju Serdica, občina Rogaševci, gasilci PGD Sveti Jurij prečrpali okoli 2 kubična metra vode iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.21 so v Kosovelovi ulici v Tolminu, gasilci PGD Tolmin ob prisotnosti policije odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in s tem omogočili vstop reševalcem NMP ZD Tolmin.

Izpostava Ptuj

Ob 14.10 so gasilci PGD Polenšak posredovali v naselju Polenšak v občini Dornava, kjer so nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/