Skoči do osrednje vsebine

S ponedeljkom bo izolacija krajša ob izpolnjevanju določenih pogojev

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 14.714 PCR in 90.859 hitrih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 9.858 okužb, kar pomeni, da je v Sloveniji več kot 96.000 aktivnih primerov. V bolnišnicah se na navadnih oddelkih zdravi 455 , na oddelkih intenzivne terapije pa 144 bolnikov, okuženih s covidom-19. Žal je dvanajst oseb umrlo. Z vsemi odmerki je po zadnjih podatkih cepljenih 78 % starejših od 50 let, oziroma 67 % starejših od 18 let. Poživitveni odmerek je prejelo skupno 569.218 oseb.

Maja Bratuša je nadalje pojasnila, da mora posameznik ostati doma, če ima simptome okužbe in negativen test, pri čemer mu pripada bolniški stalež. Beseda »izolacija« se v tem primeru nanaša na stanje, da se oseba, ki ima bolezenske znake okužbe s covidom-19, izogiba stiku z drugimi ljudmi in postopa enako kot pri splošni okužbi zgornjih dihal, kar pa ni enako odrejeni izolaciji pri potrjeni okužbi s covidom-19.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je v nadaljevanju pojasnila razliko med karanteno in izolacijo

  • v karanteno so napoteni ljudje, ki so bili v rizičnem stiku z osebo, ki je okužena. V karanteni ostanejo toliko časa, kolikor traja inkubacijski čas, torej od rizičnega stika do razvoja bolezni,
  • v izolacijo so napoteni ljudje, ki so zboleli oziroma že kažejo bolezenske znake. V izolaciji ostanejo toliko časa, kolikor je potrebno, da zbolela oseba ni več kužna in ne more več okužiti drugih ljudi.

Če ljudje, ki so v karanteni, zbolijo, preidejo iz karantene v izolacijo. Kot začetek izolacije se pri osebi, ki nima simptomov okužbe, šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri zbolelih, ki kažejo bolezenske znake okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

Mateja Logar je tudi povedala, da bodo s ponedeljkom izolacijo lahko krajšali tudi tisti, ki bodo pozitivne izvide PCR-testiranj prejeli v tem tednu.

Dejala je tudi, da so pritiski na bolnišnice v tokratnem valu nekoliko manjši, vendar pa je med hospitaliziranimi veliko kroničnih bolnikov, ki se jim kronične bolezni zaradi okužbe s covidom-19 lahko poslabšajo. V bolnišnico prihajajo tudi ljudje zaradi akutnega poslabšanja zdravja (npr. miokardni infarkt, razne poškodbe), za katere se pri testiranju izkaže, da so pozitivni na okužbo s covidom-19, zaradi česar so potem hospitalizirani na covidnih oddelkih, kar nekoliko povečuje število hospitaliziranih. Poudarila je, da zaradi visokega števila okuženih lahko še vedno pride do povečanega pritiska na bolnišnice in s tem do zasedenosti postelj v intenzivnih enotah. Zato moramo sami storiti vse, da se ne okužimo in se obnašamo kar najbolj samozaščitno.

Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je povedal, da bo od ponedeljka, 24. januarja 2022, naprej obdobje izolacije po okužbi s covidom-19 trajalo sedem dni in ne več deset dni, kot je veljalo doslej.

Vendar pa skrajševanje časa izolacije ne bo možno za ljudi, ki sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo. Da bo skrajševanje izolacije čim bolj varno, morata biti izpolnjena dva pogoja in en pomemben zahtevek: 

  1. prvi pogoj: 24 ur pred zaključkom izolacije mora biti oseba brez vročine (opomba: če vročino znižuje z zdravili, pogoj ni izpolnjen) in brez drugih pomembnih težav. Če ima oseba vročino ali druge težave, se trajanje izolacije po posvetu z izbranim zdravnikom ustrezno podaljša;
  2. drugi pogoj: oseba sedmi dan po napotitvi v izolacijo pri pooblaščenem izvajalcu opravi hitri antigenski test, izvid pa je negativen. V primeru pozitivnega rezultata testa se oseba vrne v izolacijo in lahko test ponovi naslednji dan vse do desetega dne. Po desetem dnevu se izolacija prekine brez opravljanja testa.

Poleg obeh pogojev mora biti izpolnjen še pomemben zahtevek, ki je ta, da se mora oseba po skrajšanju izolacije v naslednjih treh dneh čim bolj izogibati stikom z drugimi ljudmi, predvsem pa stikom z ranljivimi osebami, ob hkratnem pravilnem nošenju zaščitne kirurške ali FFP2-maske.

V skladu z uredbo Evropske unije je izdaja QR-kode za prebolevnike možna z enajstim dnem po pozitivnem PCR-testu, zato osebe, ki bodo izolacijo prekinile po sedmih dneh, do izteka desetega dne ne bodo imele veljavne QR-kode. Tisti, ki so cepljeni, lahko ob tem po koncu izolacije še naprej uporabljajo veljavno QR-kodo, ki so jo pridobili na podlagi cepljenja.