Skoči do osrednje vsebine

Pogovor z namestnico zunanjega ministra Urugvaja ob 30. obletnici priznanja Slovenije

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je opravil videokonferenčni klic z namestnico zunanjega ministra Urugvaja Carolino Ache Battle. Pogovor je bil namenjen oceni odnosov med državama ob trideseti obletnici priznanja neodvisnosti Slovenije s strani Urugvaja.
Državni sekretar dr. Raščan

Državni sekretar dr. Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan je namestnici Ache Battle ponovil zahvalo, da je Urugvaj 16. januarja 1992, skupaj z Argentino in Čilom, med prvimi izvenevropskimi državami priznal novo realnost na zemljevidu sveta in s hitro izraženo podporo prispeval k mednarodni uveljavitvi Slovenije.

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in brez odprtih vprašanj, a s številnimi neizkoriščenimi potenciali na političnem, gospodarskem in drugih področjih. Slovenija in Urugvaj delita podobna stališča o mnogih globalnih vprašanjih ter uspešno sodelujeta v Združenih narodih (OZN) in drugih mednarodnih organizacijah. Prav tako sta tudi pomembna partnerja v dialogih med Evropsko unijo, širšo regijo Latinske Amerike in Karibov in povezavo Mercosur, v kateri je tudi Urugvaj.

Državni sekretar dr. Raščan je sogovornici predstavil odločitev Slovenije, da kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-2025.