Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev spremembe protokola testiranja oseb na covid-19

Državni sekretar Vindišar je na novinarski konferenci predstavil spremembe protokola testiranja oseb na covid-19.

»Namen sprememb protokola je, da se kljub strmo naraščajočim okužbam zagotovi vzdržen sistem v laboratoriju, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane bolnike in bolnike, ki imajo zdravstvene težave in ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo.« je povedal državni sekretar Vindišar in opomnil, da je virusno breme v družbi takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima okužbo dihal, samoosamiti tako med čakanjem na odvzem brisa kakor tudi med čakanjem na izvid.

Glede na novi protokol bodo osebe z respiratornimi boleznimi razdeljene v dve skupini: 

  • prva skupina so kronični bolniki, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci, ki naj obvestijo osebnega zdravnika, ta pa jih bo naročil na PCR-test,
  • druga skupina mora najprej na hitri test. Osebe s simptomi in negativnim hitrim testom bodo v samoosamitvi tri dni. Če bodo simptomi izzveneli, je mogoče reči, da oseba ni pozitivna na novi koronavirus.

Če pa se bodo zdravstvene težave nadaljevale, naj oboleli obvesti zdravnika, da mu omogoči PCR-test. Če bo PCR-test pozitiven, naj se oseba osami za deset dni in pridobi QR-kodo. Rezultati bodo zaradi povečanega števila PCR-testov znani najpozneje v 48 urah. Ob tem je državni sekretar poudaril, da morajo vsi na izvid čakati v osamitvi.

Ob koncu je pozval k doslednemu upoštevanju pravil, saj je protokol testiranja vzpostavljen zato, da ohranimo odprto družbo in zamejimo širjenje okužb s covidom-19.