Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščana se je pogovarjal z namestnico zunanjega ministra Čila ob 30. obletnici priznanja Slovenije

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avido-video povezave pogovarjal z namestnico ministra za zunanje zadeve Republike Čile Carolino Valdivio. Poudaril je, da bo Slovenija vedno hvaležna za odločitev Čila, da našo neodvisnost prizna 16. januarja 1992, le dan po priznanju številnih evropskih držav.
državni sekretar Raščan sedi za mizo, za njim zastave

Državni sekretar dr. Raščan je sogovornici predstavil odločitev Slovenije, da kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-2025. | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo z dobrimi odnosi, ki jih državi razvijata od takrat. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev političnega dialoga in sodelovanja na vseh področjih skupnih interesov, med katera se v zadnjem času uvrščajo tudi krožno gospodarstvo, digitalizacija in umetna inteligenca.

Slovenija ceni aktivno udeležbo Čila na letnih konferencah Dnevi Latinske Amerike in Karibov. Udeležence zadnje konference, aprila 2021, je preko video povezave nagovoril tudi zunanji minister Čila Andres Allamand.

Slovenija in Čile sta prav tako uspešna partnerja v mednarodnih organizacijah, kot so Združeni narodi in OECD, številne nove priložnosti pa nudijo tudi odnosi med Evropsko unijo in regijo LAK ter sodelovanje med članicami Tihomorskega zavezništva in državami opazovalkami, med katerimi je od leta 2017 tudi Slovenija.  

Državni sekretar dr. Raščan je sogovornici predstavil odločitev Slovenije, da kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-2025.