Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na bilateralnih konzultacijah s slovaškim državnim sekretarjem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je v Bratislavi opravil bilateralne konzultacije z Martinom Klusom, državnim sekretarjem na zunanjem ministrstvu Slovaške, ter se na dvojezični srednji šoli udeležil razprave z dijaki o prihodnosti Evrope.

Državna sekretarja Dovžan in Klus sta najprej spregovorila o bilateralnih odnosih, ki so na politični ravni zelo dobri, kar med drugim dokazujejo številni obiski na najvišjih ravneh v zadnjih letih. Zavzela sta se tudi krepitev sodelovanja v okviru različnih regionalnih formatov, ki predstavljajo dober okvir za izmenjavo in usklajevanje pogledov na skupne evropske in širše mednarodne politične, varnostne, ekonomske, infrastrukturne in druge skupne izzive.

V nadaljevanju je državni sekretar Dovžan sogovorniku predstavil ključne dosežke slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. Pri tem je izpostavil  pomemben napredek, narejen na nekaterih ključnih področjih, kot na primer področju učinkovitega usklajevanja ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 ter krepitvi odpornosti Unije na vse vrste kriz. Pomemben napredek je bil dosežen tudi na področju kredibilnega nadaljevanja procesa širitve EU. Tako Slovenija kot Slovaška podpirata evropsko perspektivo Zahodnega Balkana in tudi dialog in konstruktivno sodelovanje z državami Vzhodnega partnerstva. Državna sekretarja sta govorila še o procesu Konference o prihodnosti Evrope, ki je prešla v odločilno vsebinsko fazo, v kateri bo potrebno še intenzivnejše delo in medsebojno usklajevanje stališč. Skupen cilj je oblikovanja čim boljšega končnega poročila konference, predvidoma spomladi 2022.

Državni sekretar Dovžan je kolegu predstavil tudi kandidaturo Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu OZN za obdobje 2024-2025 in zaprosil za podporo Slovaške.

Državna sekretarja sta se na dvojezični sredni šoli Galileo udeležila razprave z dijaki o prihodnosti Evrope. Državni sekretar Dovžan je predstavil potek Konference o prihodnosti Evrope ter pojasnil, katera vprašanja dobivajo največ pozornosti. Mlade je spodbudil k aktivni udeležbi v okviru Konference o prihodnosti Evrope tudi z uporabo večjezične digitalne platforme.