Skoči do osrednje vsebine

Odziv na laži Dejana Karbe v medijih Svet24 in Primorske novice

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Janševa vlada namenja skoraj 60 milijonov evrov za gradnjo internetne infrastrukture na območju mest in vasi.

V današnji izdaji časnikov Svet24 in Primorske novice je novinar Dejan Karba objavil članek z naslovom »Kam je izginilo 16 milijonov evrov za slovenske občine«, ki je poln laži in manipulacij. Novinar in nekdanji sodelavec Poslanske skupine Socialnih demokratov (ki je znan po lažeh v zadevi Patria in lažeh glede sina kardinala Rodeta, ki si ga je preprosto izmislil) trdi, da je vlada Janeza Janše več slovenskim občinam odvzela 16 milijonov evrov, ki so jih te želele porabiti za gradnjo internetne infrastrukture na območjih mest in vasi, da razpisa za boljšo infrastrukturo v slovenskih mestih in vaseh ne bo ter da naj bi se ministra za digitalizacijo in evropsko kohezijsko politiko, Mark Boris Andrijanič in Zvonko Černač, raje odločila porabiti ta denar za 150 evrov vredne digitalne bone.

Nič od zgoraj navedenega ne drži. Ne drži, da razpisa za boljšo infrastrukturo v slovenskih mestih in vaseh ne bo, ker je že zaključen. Pod delovnim naslovom GOŠO 5. Na voljo za boljšo internetno infrastrukturo po slovenskih vaseh in občinah je (že dodeljenih) 21.679.242,00 evrov nepovratnih evropskih sredstev in sredstev državnega proračuna. Na podlagi prejšnjega razpisa GOŠO 4 pa je bilo dodeljenih že 7.608.998,00 evrov. Skupaj je torej za boljšo internetno infrastrukturo v slovenskih mestih in vaseh dodeljenih 29.288.240,00 evrov sredstev.

Poleg tega je Janševa vlada v okviru Načrta za okrevanje in odpornost izpogajala dodatnih 30 milijonov evrov nepovratnih sredstev, ki bodo občinam in vasem za boljšo internetno infrastrukturo na voljo že v letošnjem letu, skupaj torej 59.288.240,00 evrov.

Ker gre že uvodoma za “kosmate” laži, posledično ni nikamor izginilo 16 milijonov evrov, posledično ni bilo nobenega dogovora med ministroma, ki ga novinar omenja v prispevku, posledično je cel članek ena velika manipulacija političnega aktivista Socialnih demokratov. Nič neobičajnega za medij Svet 24, žalostno za Primorske novice. 

Zaradi številnih neresnic smo na navedena medija že naslovili zahtevi za objavo popravka skladno z Zakonom o medijih.