Skoči do osrednje vsebine

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti bi lahko postal zgled za vse evropske države

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je danes preko avdio-video povezave sestal z evropsko komisarko za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariyo Gabriel.
Minister Mark Boris Andrijanič preko AVK na srečanju z evropsko komisarko Mariyo Gabriel.

Minister Mark Boris Andrijanič preko AVK na srečanju z evropsko komisarko Mariyo Gabriel. | Avtor: Služba vlade za digitalno preobrazbo

Minister Mark Boris Andrijanič je evropski komisarki uvodoma predstavil cilje Službe vlade za digitalno preobrazbo in ključne ukrepe, ki jih je pripravil Strateški svet za digitalizacijo. Gre za 40 konkretnih ukrepov, med katerimi se nekateri naslavljajo vprašanje  zmanjševanja digitalne neenakosti.

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, kot je komisarki predstavil minister, bo naslavljal tako mlade kot najstarejše s ciljem digitalnega opolnomočenja državljanov. Ta cilj bo dosežen preko brezplačnih tečajev digitalnih veščin in sofinanciranja nakupa moderne računalniške opreme. Komisarka Mariya Gabriel je pozdravila predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti ter poudarila, da je Slovenija prva med evropskimi državami, ki sistemsko in celovito ureja dostop do digitalnih veščin in računalniške opreme, še posebej med starejšimi.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade se je v pogovoru zavzela, da postane predlagani zakon zgled tudi za evropske države, saj je boj proti digitalni izključenosti ena izmed ključnih prioritet Evropske unije. Slovenija lahko na tem področju pričakuje vso podporo Evropske komisije.