Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalka dr. Anna Dragoš prejemnica ERC projekta za raziskovalce na začetku samostojne kariere

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) 2021 za raziskovalce na začetku samostojne raziskovalne kariere (ERC Starting Grant 2021).

Med 4066 prijavami z vsega sveta so po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbrali za financiranje 397 projektov. Za izjemen uspeh lahko tokrat čestitamo dr. Anni Dragoš, ki bo vodila svoj več kot 2,2 milijona evrov vreden petletni ERC projekt PHAGECONTROL na Biotehniški fakulteti na Univerzi v Ljubljani kot gostiteljski ustanovi.

Dr. Anna Dragoš, raziskovalka poljskega rodu, ki je doktorirala na Univerzi v Ljubljani, se je po večletnem dodatnem usposabljanju v tujini vrnila v Slovenijo in tu nadaljevala svoje raziskovalno delo.

Svoj projekt PHAGECONTROL je prijavila na ERC panel za okoljsko biologijo, ekologijo in evolucijo (LS8), kjer so jih izmed več kot 150 prejetih projektnih predlogov izbrali za financiranje le 14, kar pokaže za kako odmeven uspeh gre.

Dr. Anna Dragoš je ne le prepričala evalvacijski panel za financiranje projekta PHAGECONTROL – »The evolution of host manipulation by bacteriophage«, ampak so ji odobrili tudi dodatna sredstva za nakup večje raziskovalne opreme - visokohitrostnega konfokalnega mikroskopa. To je prvi ERC projekt s področja ved o življenju v Sloveniji, ki ga bo vodila raziskovalka.

Z novo pridobljenim projektom je Univerza v Ljubljani kot gostiteljska institucija pridobila že šesti ERC raziskovalni projekt, preostalih devet gostita še Institut »Jožef Stefan« in Kemijski inštitut. Veseli nas, da je med dobitniki ERC projektov spet raziskovalka, tretja po vrsti v Sloveniji. Projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnike, saj jim omogočajo kreativno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na člane njihovih raziskovalnih skupin. Sodelovanje na tovrstnih ambicioznih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zato skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Verjamemo, da dolgoročna podpora prispeva k večji uspešnosti, saj lahko ugotovimo, da se je v zadnjih letih uspešnost prijav vidno okrepila, kar nam priznava tudi ERC. Ponujeno podporo v obliki komplementarne sheme ARRS in pomoč nacionalne kontaktne osebe za ERC na MIZŠ pri pripravi na intervju za projekt je izkoristila tudi današnja dobitnica.

Seznam že prej pridobljenih ERC projektov v Sloveniji.

Raziskovalka dr. Anna Dragoš

Raziskovalka dr. Anna Dragoš | Avtor: Željko Stevanić / IFP