Skoči do osrednje vsebine

Pri elektronskih storitvah zagotavljamo najvišje varnostne standarde na področju varovanja osebnih podatkov

Ministrstvo za javno upravo kot pristojno ministrstvo za področje državne informatike, pa tudi za področje upravnih enot, strankam upravnih enot in uporabnikom elektronskih storitev zagotavlja najvišje varnostne standarde na področju varovanja osebnih podatkov, zato smo izvajalca storitve UeNaročanje nemudoma pozvali, naj omenjeni sistem spletnega naročanja začasno umakne iz (testne) uporabe in v najkrajšem možnem času preveri in odpravi morebitne zaznane pomanjkljivosti.

Strankam, uporabnikom elektronskih storitev, se za to neprijetnost opravičujemo.

V četrtek, 6. januarja 2022, je bila javnosti predstavljena testna storitev UeNaročanje, ki združuje sistem spletnega naročanja in storitve klicnega centra za upravne enote. Zaradi zaznanih možnih varnostnih tveganj in predvsem zaradi zagotovitve najvišjih standardov varovanja osebnih podatkov uporabnikov omenjene elektronske storitve smo izvajalca, podjetje Ortus Inc, d. o. o., nemudoma pozvali k začasni umaknitvi spletnega sistema za naročanje strank.

Poudarjamo, da predmet javnega naročila, ki smo ga za upravne enote izvedli na Ministrstvu za javno upravo, z oznako JN005945/2021, ni bila konkretna aplikacija, ampak izvajanje celovite storitve naročanja slovenskih in tujih državljanov (strank) na storitve, ki jih nudijo upravne enote. Ministrstvo za javno upravo ni lastnik aplikacije, ne plačuje za njeno uporabo nikakršne licenčnine, niti aplikacija ne gostuje na državni infrastrukturi.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pristojnim službam nemudoma naložil odpravo težav pri delovanju sistema in preučitev pravnih posledic nastale škode.