Skoči do osrednje vsebine

Področji informacijske družbe in elektronskih komunikacij odslej v pristojnosti Službe vlade za digitalno preobrazbo

Vlada je na dopisni seji oktobra 2021 predlagala spremembo Zakona o državni upravi, s katero je predlagala prenos področij informacijske družbe in elektronskih komunikacij iz pristojnosti Ministrstva za javno upravo (MJU) na Službo Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo. Na 87. izredni seji, novembra 2021, je omenjeno spremembo zakona sprejel Državni zbor.

Področji informacijske družbe in elektronskih komunikacij sta se s 1. januarjem 2022 v skladu z novelo Zakona o državni upravi iz pristojnosti Ministrstva za javno upravo prenesli na Službo Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo. Posledično se je z 31. decembrom 2021 v Ministrstvu za javno upravo ukinil Direktorat za informacijsko družbo.

Novela Zakona o državni upravi je bila sprejeta s ciljem učinkovitejšega izvajanja nalog ministrstev in boljše operativnost ter uspešnejšega izvajanja nalog vlade.

Področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij zavzema pomembno mesto v razvoju države. Gre za področje, ki je vsebinsko izrazito horizontalne narave, zato je tako vlado kot poslance vodila presoja, da bo zaradi učinkovitega izvajanja nalog primerneje, da se te izvajajo v okviru samostojne službe, ki je uvrščena neposredno pod vlado.