Skoči do osrednje vsebine

Dosežki slovenskega zdravstva v boju z epidemijo

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij prof. dr. Miroslav Petrovec.
Graf, ki prikazjje število intenztinvih postelj na miljon prebivalcev

Graf, ki prikazuje število pripravljenih intenzivnih postelj na miljon prebivalcev

Minister Poklukar je najprej seznanil z epidemičnimi razmerami v državi. V teh dneh je opazno strmo povečevanje števila okužb z omikronom in najverjetneje zdaj ta različica koronavirusa že prevladuje.

Minister je poudaril, da ko je govora o stanju v bolnišnicah, te le s težkim korakom vstopajo v peti val, saj so s 542 hospitalizacijami že tako obremenjene. Ponovno je poudaril visok delež bolnikov v bolnišnici, ki so necepljeni, teh je kar 86 %. Ker je pomembno, da hkrati poskrbimo tudi za druge bolezni kot so srčni infarkt, kapi, nesreče, je minister poudaril zasedenost tako imenovanih »belih oddelkov«, na katerih je 318 pacientov.

»V četrtem valu smo imeli aktiviranih 15 covid bolnišnic, do sedaj smo zmanjšali oddelke in zaprli tri takšne oddelke. Vseeno še vedno, trikrat tedensko usklajujemo na delovnih sestankih zasedenost covid postelj, ki je danes kar 79 %, kot tudi intenzivne postelje, katerih zasedenost je 83 %. Prerazporejanje na covid oddelkih je nujno- zato, da lahko izvedemo čim več ne-nujnih posegov, ki jih državljani danes že nujno potrebujejo.« je povedal minister.

Številke potrjenih primerov, te dni niso spodbudne, vendar pričakovane, glede na izkušnje iz drugih držav. Stroka se o tej različici uči sproti, ker je marsikaj še neznanega, sicer pa nas študije lahko deloma pomirijo, saj pričajo o blažjem poteku omikrona.

Minister: »Skrbi pa me dejstvo, da vstopamo v peti val, močno obremenjeni. Številke so težko breme, ki nas vleče navzdol in onemogoča načrtovanje za leto 2022.«

V predstavitvi je minister delili podatke, ki kažejo število intenzivnih postelj na milijon prebivalcev. Med najbolj razvitimi državami je slovensko zdravstvo v četrtem valu pripravilo največ do sedaj poznanih intenzivnih postelj na milijon prebivalcev. To predstavlja izjemen dosežek, Slovenija je tako presegla 139 postelj na milijon prebivalcev in tako kar podvojila število intenzivnih postelj v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Minister se je iskreno zahvalil vsem v zdravstvu, za takšen dosežek. In dodal: »Epidemija je družben problem, to smo zmogli vsi skupaj.«

Minister je omenil poročanje The Economist ki priča o izjemnih dosežkih slovenskega gospodarstva med epidemijo, kar navaja je tudi skupni trud, gospodarstva in družbe.

Slovenija je zagotovila dvakrat večje število intenzivnih postelj, na milijon prebivalcev kot katerakoli druga evropska država. Podatki pričajo o uspešnosti slovenskega zdravstva je nadaljeval minister: » Naj omenim tudi podatke o številu smrtnosti. Smrtnost glede na število okužb priča o tem, da smo v samem svetovnem vrhu. Ob bok se lahko postavimo Švedski, tako pa smo tudi pred marsikatero drugo evropsko državo. V primeru smrtnosti v primerjavi s precepljenostjo smo izredno dobro pozicionirani glede na nizko precepljenost, ponovno smo pred številnimi državami, ki so bolje precepljene. Zahvala vsem, družbi in zdravstvu.«

Od trenutni obremenitvi, ko ima slovensko zdravstvo na Covid oddelkih prerazporejenih 1499 zdravstvenega osebja, v četrtem valu pa je bilo takšnih kar 2373 zdravstvenih delavcev, se je potrebno zavedati, da v času njihove odsotnosti ne opravljajo posegov. Minister Poklukar: »Zato vas prosim za pristop k cepljenju. Smo v samem vrhu po uspešnosti organizacije števila intenzivnih postelj, kakor tudi po gospodarski uspešnosti, kot je bilo moč slišati, prepričan sem, da lahko uspemo doseči tudi najboljšo precepljenost.«

Glede omikrona pa je povedal, da se virus širi hitreje, kar bo povzročilo višje število okužb. Ostali podatki pa poročajo, da okuženi z omikronom hitreje okužijo svoje družinske člane. Iz Anglije pričajo o tri krat manjši hospitalizaciji v primeru omikron, pa vseeno je novi sev skrb vzbujajoč, ker imamo v enakem časovnem obdobju toliko okužb.

Minister Poklukar je celotno dejavnost pomembne infrastrukture, pa tudi gospodarstvo in družbo v celoti pozval, naj delo in življenje nujno organizirajo tako, da bodo naloge opravljale dveh ali še bolje tri ekipe, ki med sabo ne bodo imele stikov. Poudaril je, da je to edini način, da preprečimo nenadno zaustavitev nekaterih dejavnosti zaradi obolelih z virusom in napotenih v karanteno. Lahko se zgodi, kakor kažejo prve napovedi, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400.000 obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev.